Alldeles intill marknadsstånden står en fyrkantig hage. På gräset inne i hagen har ett rutsystem med olika siffror ritats upp. Om några timmar ska mjölkkon Jenny från Strömsholms lantbruk i Bureå, släppas in i hagen. Förhoppningsvis så lämnar Jenny besked innan tiden går ut och ingen vet hur lång tid det kan ta. Hon kanske redan har gjort sina behov idag. Vid lotteriet där brickorna för kobingon säljs står 6-årige Charlie Eriksson med sin moster Marijke Bylund och kryssar för olika siffror på en spelbricka. Det är första gången som Charlie ska spela kobingo men han verkar ha förstått vad det hela går ut på.
– Jag kryssar fyra nummer, säger han glatt och tittar på sin moster Marijke som också garderade med några kryss på bingobrickan.
Onödigt goda maränger
Vid ett av marknadsstånden säljer bröderna Samuel och William Anklev nygräddade våfflor med hemgjord hjortronglass.
– Vi säljer också onödigt goda magiska maränger, som vi nyss hörde att någon här sa, säger Samuel med ett leende.
Han berättar att hela konceptet bygger på att de plockar, tillagar och säljer allting själv.
– Folk är medvetna och de vill ha kvalitet och äkthet. Hos oss ska de känna att det är bra råvaror.
Mats Gustavsson och Helena Suonvier köper en påse hembakade somaliska piroger, eller Sambusa som de kallas, av Mona Ahmed, Hamida Muhamed och Ali Mohamed.
– Det är en mysig skördemarknad och trevligt med internationella inslag, säger de och går vidare mot grönsakshandlarna.
Nöjda arrangörer
Sven-Olof Andersson, ordförande i Bureå hembygdsförening och Sissel Lindqvist, marknadsansvarig, var nöjda med arrangemanget.
– Vi har försökt att hålla ett varierat utbud och vi vill erbjuda besökarna en bra skördemarknad. I år har vi ett 30-tal säljare och det är rekord, säger Sven-Olof glatt.
Dagen till ära har Sissel gjort en tjusig och fantasifull håruppsättning med inflätade kryddor från skördemarknaden.
– Jag tyckte att det passade bra att fläta in färsk oregano, persilja, mynta och hampflockel i håret. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Sissel med ett leende.
Jag tyckte att det passade bra att fläta in färsk oregano, persilja, mynta och hampflockel i håret. Det är bara fantasin som sätter gränser.