Med röstsiffrorna 259-215 vann partistyrelsens linje att säga nej till förslagen om att avskaffa Systembolagets monopol och ersätta det med ett licenssystem för försäljning av alkohol.
- Att det blev så jämnt visar på vilken uppdämd vrede det fanns bland våra ombud mot hur Systembolaget har agerat, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande i C.
- Man vill inte att ett statligt monopol ska gå in och försöka påverka en politisk debatt.
AnnonskampanjDet han syftar på är ett öppet brev nyligen från Systembolagets vd Magdalena Gerger till alla riksdagsledamöter och en annonskampanj i 50 tidningar i landet där Systembolaget varnar för att Centerpartiets linje om att tillåta gårdsförsäljning hotar hela monopolet.
Centerpartiet har sedan länge varit för gårdsförsäljning, men nu vill partiet gå ett steg längre. Man föreslår att det ska bli enklare för lanthandlare att bli ombud för Systembolaget. Dessutom vill man att lanthandlare ska få hålla lager av vin, sprit och öl och att de ska kunna ta ut ett högre pris än Systembolaget.
Ordning och redaMen det blev alltså nej till förslagen om slopat monopol som Unn Harsem från Uppsala och Anders Eriksson från Kungsbacka stod bakom. Ingen av dem hade dock förespråkat att släppa alkoholförsäljningen helt fri och ingen av dem vill ha alkoholförsäljning på nattöppna bensinmackar.
- Jag tycker fortfarande att vi ska ha ett reglerat system, vi ska ha kontroll, det ska vara ordning och reda, säger Anders Eriksson.
- Jag tycker att vi ska öppna upp för konkurrens. Jag tror att svenska folket klarar av det, säger Unn Harsem.
Men det fanns också ombud som var uppe i talarstolen och tyckte att partistyrelsens förslag går för långt. De är bland annat rädda för att Sveriges undantag i EU-lagstiftningen ska äventyras.
- Det får visa sig. Vi har nu fått ett uppdrag att gå vidare och testa den här idén för att se om vi kan få bättre service i hela landet, säger Anders W Jonsson.