Både vuxna och barn samlades runt grillen utanför den lilla gårdsbutiken hemma hos Emelie Hertz och Chris Ahmet som driver familjeföretaget Västerbottenskorv. Där grillades både grekisk hamburgare och mexikansk hamburgare som skulle mätta magarna i väntan på att korvätartävlingen skulle börja.
– Är ni redo, frågade Chris och förklarade att i den första klassen skulle de fem deltagarna äta en kryddstark het korv. Och det hettade till rejält redan efter första tuggan.
Adam Hertz som var med i tävlingen tyckte det var tufft med hettan.
– Redan efter första tuggan så pärlades svetten i pannan, säger Adam med tårar i ögonen och ett brett leende.
Efter en spännande omgång så vann Greg Morrison endast en sekund från tvåan Ian Bridges.
– Lite hett var det men jättegott. Jag gillar stark mat och ställer man upp i en tävling så finns inget annat än att vinna, säger han glatt.
Egna kryddblandningar
I nästa tävlingsklass, Big sausage, är det fem herrar som på snabbast tid ska äta upp en korv på 40 centimeter, med bröd. För flera verkade det ta emot innan sista tuggan var tagen. Men en som inte alls hade några problem var Ian Bridges som åt upp hela korven rekordsnabbt.
– Jag har längtat efter korv med engelsk kryddblandning och det här var gott. Det var kul att vinna men jag ville helst vinna Hot sausage för jag älskar stark mat. Nu ska jag göra plats i magen för efterrättspajen, säger Ian som också ska delta i tävlingen Pie delicious.
För fem år sedan startade Chris och Emelie sitt företag med egentillverkad korv. I dagsläget finns korv med 28 olika smaker i sortimentet. I gårdsbutiken finns även egna kryddblandningar och tillbehör.
– Nötköttet som vi använder i korven är Angusdjur från kravgodkända gårdar i Västerbotten. Vi tycker att det är viktigt med lokalproducerat, säger Chris innan han och Emelie går i väg för att duka upp fruktpaj med grädde som blir den sista och största tävlingsklassen med åtta deltagare.
Gräddigt och gott
Deltagarna har satt sig runt bordet med en egen stor form med paj och mycket grädde. Efter en kort stund visade det sig att Ian Bridges även var snabbast i denna klass. Och han jublade glatt.
– Det är klart att det fanns plats i magen för så god paj. Det har varit ett roligt arrangemang som jag hoppas återkommer nästa år.