Det finns inget konkret beslut, men just nu har estetiska programmets dansinriktning vid Anderstorpsskolan i Skellefteå endast två sökande inför nästa läsår. Teaterinriktningen, på samma program, har hittills fem sökande. De inriktningarna visar en nedåtgående trend.
– Och för de inriktningarna har vi sagt att det ska vara minst tio behöriga förstahandssökande inför utbildningens start 2015, säger han.
Han säger också att man inte brukar lägga ner program men att det, över tid, finns program vars intresse går upp och ner. Industriprogrammet är ett sådant. Men där finns inget krav på minimiantal sökande. Det ser mörkast ut för dansinriktningen, med endast två sökande.
Vad händer om dansinriktningen inte blir sökbar inför nästa läsår?
– De elever som vill gå dans kan söka i en annan kommun, eller välja ett annat program.
De elever som redan går någon av årskurserna på dansinriktningen behöver inte oroa sig. Det garanterar Bertil Almgren:
– De kommer att kunna gå klart och ta examen. Vi kan också ta beslut om att fortsätta köra inriktningen med endast två elever, men det är jättesvårt att driva utbildningar med så få sökande.
Ingenting är beslutat, det understryker han.
Den 16 april börjar omval till gymnasieskolan. Då är det klart vilka program/inriktningar som kommer att vara sökbara. Veckan innan tas beslut i gymnasienämnden:
– Den åttonde april gör gymnasienämnden en översyn av alla program och inriktningar för att ta beslut. Vissa kan bli ökat antal intag, andra kan bli föremål för utfasning, säger Bertil Almgren och tillägger:
– För oss handlar det om att ta ansvar gentemot eleverna, vi vill inte sätta oss i den sitsen att vi lurar elever. Sedan ska vi också anlägga ett arbetsmarknadsbehov i arbetet kring gymnasieskolans program.
Hur ser trenden ut?
– Vi ser en vridning mot de högskoleförberedande programmen här i Skellefteå. Eleverna är mer intresserade av teoretiska program just nu.
Vi är fria att styra för att matcha elevernas behov.