Kaos vid Falkträsket

Boende och badgäster rasar över trafiksituationen vid Falkträsket. Det råder parkeringsförbjud på vägen, trots det fylls den av bilar vid varma sommardagar.

Trafikfara. Bilarna kan ringla sig långt efter den smala grusvägen de riktigt varma sommardagarna.

Trafikfara. Bilarna kan ringla sig långt efter den smala grusvägen de riktigt varma sommardagarna.

Foto: Trafikfara. Bilarna kan ringla sig långt efter den smala grusvägen de riktigt varma sommardagarna.

Not Found2014-08-08 07:30

Varma och soliga sommardagar fylls Falkträskets badplats med badgäster. Tyvärr finns det inte parkeringsplatser åt alla besökare, många väljer att bryta mot parkeringsförbjudet och ställer sig på vägen.

– Det brukar bli en lång kö med bilar på ena sidan av vägen, då ryms det bara en bil som kan köra. Vad händer om det blir en olycka? Om brandbil, polis eller ambulans måste fram och det är fullt med bilar på vägen, undrar Henrik Andersson som passerar badplatsen varje dag på väg ut till sin stuga.

Ingen vill ta ansvar

Henrik har själv varit i kontakt med kommunen, polisen och parkeringsföretaget qpark. Ingen vill ta på sig ansvaret.

– När jag ringer blir jag bara hänvisad vidare till någon annan. Ingen tar ansvaret för situationen som uppstår, säger Henrik.

Leif Gustafsson, fritidschef i Skellefteå, säger att de gärna skulle bygga mer parkeringsplatser, men det finns ingen plats.

– Vi är medvetna om problemet, men det finns väldigt lite vi kan göra åt det. Vägen är väldigt smal och det finns inget utrymme att bygga fler parkeringsplatser. När det kommer till felparkeringar är det polisens angelägenhet, säger Leif.

Underbemannade

Polisen är kraftigt underbemannad just nu och har inte möjlighet att åka ut.

– Det handlar om prioriteringar från vår sida. Vi har oftast bara en bil ute, och den är nästan alltid på uppdrag. Vi tvingas helt enkelt prioritera bort det. Sen har även trafikvakter och kommunen behörighet att bötfälla felparkerade bilar, säger Lars Wesermark vid Skellefteåpolisen.

Skulle väl olyckan vara på plats finns det lösningar.

– Räddningstjänsten kan knuffa bort bilarna som står felparkerade och på så vis ta sig fram, säger han.

– Ska det verkligen behöva ske en olycka innan det sker någon förändring? Det har varit så här under hela sommaren, det känns inte bra, säger Henrik Andersson.

När Norran var på plats var kön lång, men det har varit betydligt värre tidigare i sommar.

– Det har varit helt stopp. Vägen är för smal och det är för få parkeringar, vi hade en period i sommar när det inte gick att komma fram, säger Leif Gustafsson.

undefined
Trafikfara. Bilarna kan ringla sig långt efter den smala grusvägen de riktigt varma sommardagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!