Under två dagar har eleverna i årskurs två och tre på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Skellefteå fått lära sig om hållbart tänk kring matlagning – genom att baka bröd och bullar.
– Det är enkelt att förmedla mitt budskap genom: att uppskatta det som finns i ens närhet. Här uppe önskar jag till exempel att fler vågade använda mjöl av korn och råg, som går odla här, säger bagaren Sébastien Boudet.
Sébastien Boudet besökte programmet även 2015, och var glad över att ha fått komma tillbaka.
– Det är jättekul att vara här. Det är viktigt att sprida kunskapen över hela landet och att göra dem medvetna om sin makt som konsument. Att deras val kan göra skillnad för miljö och lokala mathantverkare i framtiden, säger han.
Även lärarna Karin Bjurman och Jonas Markström var glada över besöket.
– Det är ett känt ansikte, då kanske de lyssnar lite extra. Men framför allt är vi otroligt glada över att han är här och delar med sig av sin breda kunskap. Han rymmer verkligen hela cirkeln, från odling och klimatpåverkan till bakteknik och konsumtionstrender, säger läraren Jonas Markström.
Det blev både teoretiska och praktiska uppgifter under dagarna, bland annat maldes det mjöl och mandelmassa tillverkades av pumpakärnor istället för just mandel.
– Pumpa kan ju odlas i Sverige, men inte mandlar. Vi ville visa alternativ, säger Jonas Markström.
– Det är det jag försöker öppna dörrar till också. Att inte köpa det de kan göra själva, att lära sig var råvaran kommer från och se om de kan göra något liknande av det som finns här. Jag hoppas de känner att det är något de kan ta med sig, säger Sébastien Boudet.
Det är något som eleven Sonthaya Deenying kommer göra.
– Jag har lärt mig jättemycket. Vi har fått gå in mer på djupet i det här ämnet än vad vi har möjlighet att göra på vanliga lektioner. Förhoppningsvis kan jag sätta mig in i det ännu mer i framtiden, säger han.