Kampen fortsätter från Norsjö

Eddy Kalyango flydde från förtrycket i Uganda och bosatte sig i Norsjö. På fredag ska han berätta om hur det är att leva som HBTQ-person i Uganda på Skellefteå Snow Pride.

Hårdare tryck. Förtrycket i Uganda har hårdnat de senaste åren och Eddy Kalyango ser idag inga tecken på att det ska bli bättre.

Hårdare tryck. Förtrycket i Uganda har hårdnat de senaste åren och Eddy Kalyango ser idag inga tecken på att det ska bli bättre.

Foto: Hårdare tryck. Förtrycket i Uganda har hårdnat de senaste åren och Eddy Kalyango ser idag inga tecken på att det ska bli bättre.

Not Found2014-11-27 09:00

Eddy Kalyango är 33 år och bor sedan knappt ett år tillbaka i Norsjö. Just nu läser han på SFI, en dröm han har är att kunna återuppta jobbet som socialarbetare och administratör som han hade i sitt gamla hemland.

Men framförallt är han engagerad i det arbete för HBTQ-personers rättighetersom han påbörjade i Uganda. Eddy berättar om hur en redan dålig situation blev än värre när regeringen röstade igenom en homofientlig lag 2009. Så dålig att han inte fann någon annan råd än att söka asyl när han besökte Stockholm 2012.

– Jag kände att jag ville fortsätta tjäna min organisation och det kan jag inte göra om jag sitter i fängelse eller är död.

Han berättar om ett land där homosexuella och transpersoner förtrycks och trakasseras. Om man är öppen med sin läggning är det omöjligt att gå i skolan, få ett jobb eller ens gå till doktorn.

Än värre blev det när tidningarna började hänga ut homosexuella med namn och bild. Det resulterade till och med i att människor blev ihjälslagna.

– Uganda är ett av de värsta ställena i världen att vara gay på, säger Eddy, och visar delar av en film på Youtubesom stryker under vad han säger.

I början av året lade regeringen fram ett omstritt förslag på en ännu hårdare antigaylag. Den stoppades dock för en tid sedan.

Men det var en klen tröst. I stället har regeringen infört en annan lag som bland annat gör det kriminellt att prata om eller skriva om homosexualitet.

Eddy har heller inga förhoppningar om någon förbättring de närmaste åren. Regeringen, kyrkan, skolan och medierna matar ständigt ut sitt budskap att homosexualitet är ondskefullt och sjukt, och det har den unga generationen anammat.

Sedan läget i landet blivit mer känt är det många som har ifrågasatt Skellefteå kommuns samarbete med Jinja i Uganda. Men Eddy tycker inte att det är rätt väg att gå att bryta samarbetet.

– Jag tycker att samarbetet ska fortsätta och att man försöker lyfta den här frågan och inkludera HBTQ-personer, säger han.

Eddy har tidigare varit med på andra pridefestivaler runt om i landet. Att få vara en av talarna på den allra första upplagan i Skellefteåkänns stort:

– Det är en ära att vara med och jag hoppas att jag har något att dela med mig av.

undefined
Hårdare tryck. Förtrycket i Uganda har hårdnat de senaste åren och Eddy Kalyango ser idag inga tecken på att det ska bli bättre.
undefined
Aktivist. Eddy Kalyango ska tala på pridefestivalen i Skellefteå. Det blir dessutom på hans födelsedag den 28 november.
Ny anti-gaylag planeras i UgandaFryser inte samarbetet med Kina och UgandaUganda överklagar hävd anti-gaylagSkellefteå pausar samarbetet med Jinja

Rado Uganda

Den organisation som Eddy Kalyango driver och jobbar med heter Rado Uganda. Rado står för Rainbow and diversity organisation. Eddy var en av aktivisterna som grundade Rado 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om