Kadde flydde krigets Somalia som 13-åring – hittade hem i Bjurträsk

Kadde Adan flydde inbördeskrigets Somalia som 13-åring. Nu går han sista året på gymnasiet, jobbar extra på HVB-hemmet i Bjurträsk och siktar på att utbilda sig för att få fast jobb här.

Mil i bil. Kadde tog B-körkort strax efter sin 18-årsdag, nu håller han på att ta CE-körkort på skolan. Foto: Lennart Enkvist.

Mil i bil. Kadde tog B-körkort strax efter sin 18-årsdag, nu håller han på att ta CE-körkort på skolan. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2016-05-13 07:15

För tio år sedan anlände de första ensamkommande flyktingbarnen till Norsjö kommun. Några år senare kom Kadde Adan till Revansas nyöppnade HVB-hem i Bjurträsk.

Vägen dit hade varit lite strulig men när Kadde kom till Bjurträsk kände han sig hemma direkt.

– Här sa de ”välkommen hem, gå upp och vila”. På andra ställen har jag först mötts av tolksamtal och en tjock lunta med regler, berättar han.

Än idag kallar han Bjurträsk för hemma. Tidvis har han också sin arbetsplats i byn. Samtidigt som Kadde bor i Skelleftehamn och går sista året på fordon och transport vid Praktiska gymnasiet i Skellefteå jobbar han extra som timvikarie på Revansa när han är ledig från skolan.

Det är ett jobb där Kadde har stor nytta av sina tidigare erfarenheter. Inte minst kan han läsa av stämningen bland ungdomarna.

– Jag märker när det är allvar och när det är ett spel.

Det här är också något som han känner att han vill jobba med i framtiden. Därför är planen att skaffa sig en högskoleutbildning så att han kan få fast jobb.

Fritid har han inte så mycket av just nu. Annars gillar han att träna. Han har spelat fotboll i Norsjö, nybörjarhockey i SK Lejon och till och med deltagit i vintersimmet i Skellefteå ett år. Och på tal om norrländska specialiteter så både snusar han och äter surströmming.

Vad är då Kaddes recept för en lyckad integration? Ja, mycket handlar om att våga och att bjuda till:

– Det beror på vad man väljer. Att många svenskar inte är så sociala är väl känt. Och om personer som kommer från utlandet bara väljer att umgås med landsmän så är det klart att det blir mindre integration.

– Det är viktigt att söka sig ut och prata med folk. Samma sak när man söker jobb. Det räcker inte att bara mejla sitt CV. Jag tror att det är bättre att gå till en arbetsgivare än att skicka ut mejl till hundra.

Jag tror att det är bättre att gå till en arbetsgivare än att skicka ut mejl till hundra.

undefined
Mil i bil. Kadde tog B-körkort strax efter sin 18-årsdag, nu håller han på att ta CE-körkort på skolan. Foto: Lennart Enkvist.
undefined
Hem till byn. När Kadde blickar framåt vill han gärna köpa ett hus tillsammans med frun, i Skellefteå, utanför stan eller i Bjurträsk. Foto: Lennart Enkvist.
undefined
Lång resa. Kadde kom ensam till Sverige. För några år sedan kom familjen – mamma och tre syskon – efter men de bor söderut. Foto: Lennart Enkvist.
undefined
På kontoret. 20-årige Kadde Adan kom till Revansas HVB-hem i Bjurträsk 2011. Nu jobbar han extra här, ett arbete som han stortrivs med och vill fortsätta med. Foto: Lennart Enkvist.

Bakgrund

De första ensamkommande kom till Norsjö 2006. Då bodde de i familjehem. Sedan dess har flera boenden öppnats och nu är ytterligare ett på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!