– Det kommer nog tyvärr bli häst med julvagn istället för släde som det ser ut nu, konstaterar Siw Andersson, avdelningschef på Skellefteå museum.
Snötäcket lyser ju än så länge med sin frånvaro i Skellefteå, eller som Siw uttrycker det att "det får i alla fall inte bli mindre vinter än det redan är".
Helgens julmarknad blir åtta gånger större än den första julmarknaden. Hela 64 bord ställs upp på Nordanå jämfört med blott åtta som det var det första året. På den tiden gjorde museet allting, bakade, gjorde konfekt och allt möjligt. Men marknaden växte snabbt.
– Vi fick tidigt börja "outsourcea" arbetet om jag ska välja ett modernt ord, säger Siw Andersson.
Traditionsbärare
En av de mer traditionella inslagen på julmarknaden är dans runt granen.
– När jag växte upp så var det mycket julgransplundringar med dans runt granen. Det är inte lika vanligt idag så vi är väl lite traditionsbärare med det, säger Siw Andersson.
I år kommer det också bli en del mångkultur för att visa hur andra länder firar jul.
– Russkij Dom, den ryska föreningen här i stan, kommer att visa lite ryska ringdanser som de traditionellt dansar runt juletid, säger Siw Andersson.
Det kommer också att anordnas julmys för alla åldrar med julkortsutställning. Där kan man bland annat också skriva en önskelista att skicka till tomten.
– De här önskelistorna ska arkiveras. Det är kul att titta på eftersom att barns önskelistor är väldigt tidstypiska, säger Siw Andersson.
– Ska de skriva listorna på papper eller ska de skickas till tomten med SMS nu för tiden?, undrar Elisabet Bohman, från Kultur Skellefteå, som är med och arrangerar marknaden.
Vad är det bästa med marknaden?
– Det är när det har varit så där hektiskt på morgonen, stånden ska upp och det drösar in folk och det är jättemycket att fixa och ordna. Sen, när det då gått nån timma och det lugnat ner sig lite, då känner jag att julen är nära, säger Siw Andersson.