För en del är julen inte någonting at se fram emot. Det är en högtid att umgås med släkt och vänner, men om man inte har några vänner då? Vad händer om du är ensam i ett nytt land tusentals mil hemifrån eller om du fallit ner i missbruk och gjort dig ovälkommen hos din familj?
För många är det ett oöverstigligt problem och under julen går jourtelefonerna varma. Röda korsets jourtelefon tar emot cirka 50 000 samtal varje år, trots det vet man inte hur många som kommer fram till en tutande telefon istället. Självmordsstatistiken ökar dramatiskt under högtiderna.
– Första året som jag jobbade blev jag chockerad. Redan veckan efter allhelgona började folk ta upp det. Hur ska ni göra under julen? Kan vi komma hit frågade de, säger Hans Marklund, föreståndare på Skellefteå stadsmission.
Stadsmissionen har erbjudit ett alternativt julfirande i sju-åtta år nu. Dit kommer varje år omkring 100 människor för att fira jul.
– Det kan vara människor som inte har släkt och vänner i närheten. Som inte har råd att resa hem till familjen. Kanske är de människor som levt i ett aktivt missbruk och inte längre har den relationen till sina släktingar. Då är det roligt för dem att komma till oss och träffa kompisar här, säger Hans Marklund.
På Stadsmissionen kommer man att bjuda på ett gott julbord med mat donerad från olika restauranger, eller allmänheten från de donationskylskåp som står uppställda i olika affärer i Skellefteå.
– Vi kommer också att dela ut en del av den mat vi har fått in i kylskåpen till de som behöver under måndagen på julveckan. En del har ju också en familj som de vill fira med hemma men de har inte pengar att köpa julmat för, säger Hans Marklund.
Man kommer även att dela ut julklappar till barnen som kommer. Det är Pingstkyrkan tillsammans med Scandic som gjort en jätteinsamling och fått in över 2 000 julklappar till länets behövande barn.
Stadsmissionens alternativa julfirande kommer som vanligt att vara öppet under två dagar på julen. Först på själva julafton, men också på annandagen. I år så "samkör" de även med Pingstkyrkans alternativa firande.
– Det tror jag kommer bli väldigt lyckat i år. Vi har öppet mellan tolv och tre på julafton. Eller man får sitta kvar och äta klart till klockan fyra men vi tar inte in nya efter klockan tre. Då öppnar ju Pingstkyrkans firande alldeles här i närheten så då kan man gå dit om man vill fira ännu mer jul, säger Hans Marklund.
Norranområdets alternativa julfiranden innehåller allt som en julfantast kan tänkas vilja ha. Julklappar, julbord, dans runt granen, julbön, Kalle Anka och mycket mer. Känner du dig ensam över jul så ta en titt på listan här bredvid.