Josefin Grände om sexbrott: ”Problemet är att män och pojkar tar sig friheten”

Josefin Grände är legitimerad psykoterapeut. I nära tjugo år har hon arbetat med frågor kring bland annat mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Not Found2016-04-07 08:00

När det gäller sexövergrepp på kvinnor, bland annat den uppmärksammade, misstänkta våldtäkten nyligen på färjan under studentkryssningen på Ålands hav, händelserna i Köln från nyårsnatten, sedan under stadens karneval och de uppmärksammade övergreppen i samband med festivalen We are i Stockholm, säger hon:

– Det som hände i Köln är inget nytt i sitt innehåll. Vi har en lång historia också i Sverige av sexuella kränkningar mot kvinnor, både i slutna och i offentliga rum och jag blir frustrerad av hur den här debatten har tagit sin start.

Läs också: Emma, Ida och Moa: ”Det finns en rädsla att anmäla”

Hur menar du då?

– I stället för att utgå från det stora samhällsproblemet, att det är så vanligt att killar och män kränker tjejers och kvinnors kroppsliga integritet använder vissa, som egentligen inte bryr sig om sakfrågan, händelserna för att förstärka föreställningar om att det handlar om en dålig kvinnosyn i vissa kulturer.

Läs också: ”En gemensam värdegrund kan vara lösningen”

Hon anser att frågan används som ett rasistiskt slagträ och att det spär på människors rädsla och riktar frågan åt fel håll.

– När män hamnar i grupp ökar i vissa fall risken för förstärkt machokultur, vilket ökar risken för våld, oavsett nationalitet och kultur, säger Josefin Grände och tillägger:

– Det kan ta sig olika uttryck och finnas i olika omfattning beroende på sammanhang, men bygger på samma strukturer.

Hon säger också att mörkertalet är enormt – långt ifrån alla sexövergrepp anmäls – trots att anmälningsbenägenheten ökat över tid.

Enligt Josefin Grände är ett stort problem kring alla typer av sexbrott att det fortfarande är stigmatiserat. Man talar inte om det, helt enkelt.

– Jag vill påstå att de flesta kvinnor i Sverige i dag har någon sorts erfarenhet av sexuella övertramp. Det kan vara alltifrån oönskade sexuella närmanden till annat. Men vi pratar inte om det särskilt mycket, även i svensk kultur är sexualbrott vanligt men nedtystat.

Hur anser du att vi ska råda bot på problemet?

– Jag anser att vi ska rikta oss till pojkar och män för det är de som tar sig friheten och det är det grundläggande problemet i vår kultur, säger hon.

Att fokusera på förebyggande arbete för att få bukt med sexuella övertramp mot flickor och kvinnor är rätt väg att gå, menar hon.

– Frågan är när vi ska börja ta de riktiga greppen kring detta. Alltför länge har vi riktat oss till tjejer och kvinnor i de här frågorna. Nu behöver också män stå upp och ta ansvar. Män som är idrottsledare, kommunpolitiker, rektorer på skolor och andra som kan vara goda förebilder och arbeta förebyggande.

Samhällsordningen, att vi lever i ett patriarkalt samhälle är, enligt Josefin Grände, en stor del av problemet.

– Ett exempel. Vid en fotbollsmatch här i Stockholm så satsas det enorma polisresurser på att bevaka matchen, att skydda män från män. När ska det satsas lika mycket samhällsresurser på att förebygga sexuella övergrepp på flickor och kvinnor vid en festival?

Om du själv har erfarenhet av sexuella övertramp – Hör av dig till vår reporter Karin Israelsson: karin.israelsson@norran.se eller via telefon: 0910 - 578 08 och berätta din historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om