Upprustning
Johannaparken, precis bakom torget i Arvidsjaur, kan måhända framstå som lite kal jämfört med tidigare år. De gamla rönnhäckarna grävdes upp sommaren 2011 och är idag ersatta med nya, men de nya plantorna var lite klena.
– Vi tog beslutet att klippa ned dem i ett försök att få dem stadigare. Det finns inga planer på att göra Johannaparken till en parkering, säger Erika Harr bestämt.
Tvärtom berättar hon att det är äskat pengar till ytterligare försköning. I det här fallet perenner som då skulle planteras runt fontänen.
– Men det är ju om vi beviljas pengarna, förstås.
Research i ämnet
Annat var det på 30-talet när Johannaparken anlades. Den idag pensionerade läraren, och historieintresserade Lennart Öhman, har gjort research i ämnet och hittat följande: Municipalnämnden i Arvidsjaur tog vid ett sammanträde i augusti 1931 beslutet att beställa en staty. Den göts i Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm, och var designad av Evert Taubes hustru Astri Taube. 1 500 kronor gick kalaset på, närmare en hel årslön för en arbetare på den tiden. Municipalnämndens ordförande, K E Johansson, kunde passande nog se parken från sitt hus på andra sidan Storgatan där idag Coop ligger.
En nöjeskassa
Det tillkom en del arbete innan fontänen var klar. Bassängen skulle gjutas, gräsmatta anläggas och vattenrör skulle dras. Pengarna togs från den så kallade ”nöjesskattekassan” som var avskydd många festarrangörer.
Annan intressant kuriosa, som även den kommer från Öhman, är att Astri och Evert Taubes son, Sven-Bertil Taube, var i Arvidsjaur 1995 och besökte statyn.
Han hade ingen aning om att den fanns, men minns att det under hans uppväxt fanns en liknande gipsfigur i deras hem. Taube påstod också att verket är unikt.