Fallet Maria, som handlar om den snart 3-åriga Maria Gevokiyan i Blåsmark och hennes bror i Byske som Migrationsverket vill utvisa till Armenien, upprörde fritidspolitikern Inger Lundberg, Piteå. Hon ville att JOskulle granska om Migrationsverket verkligen följer den nya lagen som trädde i kraft 2014. Den som ska ge barn uppehållstillstånd om det finns särskilt ömmande omständigheter.
Men JO ger kalla handen och lämnar hennes anmälan utan åtgärd. Föredragande jurist Marie-Louice Collin:
Vilket var skälet till JO:s avslag?
– I det här fallet var det man främst klagade på var att familjen skulle utvisas. Normalt när man är missnöjd med någon myndighets beslut så ska man överklaga till den instansens överprövning.
Men fallet är redan prövat i Migrationsöverdomstolen. Betyder det att det är helt kört nu?
– Man kan, om det tillkommer nya omständigheter, få till stånd något som heter verkställighetshinder, och få målet prövat igen, säger Marie-Louice Collin.
Varför kunde inte JO titta på om Migrationsverket följt lagen?
– Då handlar det om hur bedömning har skett. Vi tittar främst på formell handläggning. Har ärendet haft korrekt gång, har parterna kommit till tals. Inte sakfrågan i sig. Det finns enstaka undantag där JO gått in och sagt att någon har gjort felaktig bedömning, men just när det gäller brottmålsdomar och asylansökningar brukar man inte gå in och titta på det.
Man kan, om det tillkommer nya omständigheter, få till stånd något som heter verkställighetshinder.