För kommunerna handlar det om stora utmaningar, det gäller att hjälpa till med jobb, utbildning, skola och boende för de här personerna som fått uppehållstillstånd i Sverige. Under resten av året ska ytterligare 36 personer anlända.
– De som hittills har kommit har vi lyckats att hitta boende för. Men utmaningarna är stora, säger Håkan Holmkvist som leder ett projekt där tomma hus på landsbygden inventeras.
I Skellefteå kommun finns beräkningar som visar att det finns cirka 2500 tomma hus. I det så kallade Bisaprojektet pågår arbete med att hitta fastighetsägare som kan vara villiga att hyra ut husen.
– Vi har varit igång sedan i våras, säger Håkan Holmkvist. Vi har på gång fler hus i närtid som ska kunna hyras av en flykting.
Kartläggning
Fram tills nu cirka 800 fastigheter kartlagts. Förfrågan om eventuell uthyrning har gått ut till 200 fastighetsägare.
– Vi har svar av närmare 30 personer som kan tänka sig uthyrning. Hälften av dessa hus uppfyller de krav vi har vad gäller boendestandard, kommunikationer, närhet till skola och service, med mera, säger Håkan Holmkvist.
Sex hus och ett par lägenheter i ytterområdena är uthyrda till utrikesfödda med uppehållstillstånd.
Fungerar bra
Hur trivs då de utrikesfödda som flyttat in i husen och vad säger övriga bybor om inflyttarna?
– Det är givetvis så att det är en stor omställelse för de utrikesfödda. Men det verkar fungera bra, inte minst barnen integreras snabbt med de svenska barnen, säger Håkan Holmkvist.
Kommer detta projekt med inventeringen att fortsätta även under nästa år?
– Ja, så är det. Projektet sträcker sig fram till mars 2017, men vi hoppas på en förlängning. Under nästa år kommer staten att fortsätta anvisa utrikesfödda med uppehållstillstånd till Skellefteå.
Det finns många tomma hus som det går att bo i.