Visp betyder Världen integrerad i svensk polis och är en nationell satsning hos polismyndigheten. Syftet är bland annat att öka mångfalden inom svensk polis. Det sker genom att rekrytera personer som civilanställda. I region nord, som omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har endast två personer rekryterats. De tjänstgör inom lokalpolisområde Skellefteå.
– Det är bra arbetsuppgifter här och jag lär mig mycket, säger Jair Taquila Barrios.
Han kommer från Colombia, med bakgrund inom det militära, och har varit i Sverige i tolv år. Under den tiden har han bland annat arbetat med tidningsutdelning, som ordningsvakt och som avbytare inom jordbruket. Han fick nys om Vispprojektet via en annons och sökte. Efter två veckors utbildning samt säkerhetsprövning, som alla anställda inom svensk polis genomgår, fick han jobbet.
– Som civilanställd hos polisen sysslar jag med till exempel bilvård, posthantering och hantering av beslag, säger han.
Hans kollega Mohammad El Harthy har i stort samma arbetsuppgifter.
– Men jag har också gått en påbyggnadskurs vid polishögskolan i Umeå, så jag har behörighet att även göra vissa inköp till myndigheten, säger han.
Han har rötter i både Sverige och Libanon. Han föddes i Sverige men flyttade till Libanon som nioåring.
– För nio år sedan kom jag tillbaka till Sverige och jag har arbetat inom olika yrken innan jag kom in i Vispprojektet, säger han.
I Libanon tog han ekonomisk examen som han validerat i Sverige. Innan han fick tjänst som civilanställd i Vispprojeket har han hunnit arbeta inom förskolan, med administration och tjänstgjort som lagerarbetare.
Båda har bott i Skellefteå många år och trivs utmärkt inom polisen. Mohammad El Harthy säger också att det är bra stämning i polishuset.
– Det här är en bra arbetsplats med en god mix av arbetsuppgifter och jag tycker att jag har utvecklats som person, säger han och hans kollega instämmer.
De tror på projektet och menar att ökad mångfald inom polismyndigheten är bra.
– Jag tror att Visp kan påverka inställningen hos personer från andra länder i positiv mening. Alltså hur de ser på polisen, säger Jair Taquila Barrios.
Kommissarie Ulf Wikner är projektets ansvarige i Skellefteå. Han hoppas att det permanentas, inte minst med tanke på att han gärna behåller de båda som är projektanställda just nu.
– Det fungerar jättebra och vi ska också komma ihåg att de civilanställda, som ibland glöms bort, är kittet i vår verksamhet.
Han säger också att mångfald är en viktig fråga för polisens förmåga att förebygga brott och att öka tryggheten i samhället. Men också för att öka och bredda språklig kompetens inom myndigheten.
– Jag har lärt mig mycket av våra två civilanställda, inte minst med tanke på kulturella skillnader och det känns jättebra, säger Ulf Wikner.
Jair och Mohammad får också högsta betyg i hur de sköter sina arbetsuppgifter hos polisen.
– Vårt vaktmästeri har aldrig fungerat så bra som det gör nu, säger Ulf Wikner.
Projektanställningarnas längd är ett år och duon i Skellefteå kan tänka sig en framtid inom polismyndigheten – men har olika mål.
– Som det är just nu skulle jag kunna tänka mig att fortsätta här som civilanställd, säger Jair Taquila Barrios och Mohammad El Harthy tillägger:
– jag har sökt ordinarie tjänst som operatör vid polisens regionledningscentral i Umeå.
Det här är en bra arbetsplats med en god mix av arbetsuppgifter och jag tycker att jag har utvecklats som person.