"Jag har hopp om mänskligheten"

För bara några månader sedan fick hans 3-årige son diagnosen cancer. Då bestämde sig pappa Fredrik Westerlund för att trotsa sin cp-skada och hjälpa Barncancerfonden. Nu har han inspirerat en massa andra att också göra en insats.

AVSLUT. Fredrik Westerlund avslutar projektet med en fest. Då kommer bland annat komikern Magnus Betnér till Arjeplog för att uppträda.

AVSLUT. Fredrik Westerlund avslutar projektet med en fest. Då kommer bland annat komikern Magnus Betnér till Arjeplog för att uppträda.

Foto: AVSLUT. Fredrik Westerlund avslutar projektet med en fest. Då kommer bland annat komikern Magnus Betnér till Arjeplog för att uppträda.

Not Found2014-11-07 10:40

Det var strax innan sommaren som han fick det oerhört ledsamma beskedet.

– Det var förstås väldigt omtumlande och traumatiskt att få veta att ens barn är sjuk. När jag var på avdelningen på sjukhuset märkte jag hur mycket Barncancerfondenbetyder i det läget. Med information, råd, stöd och träffar med andra föräldrar så gör det massor. Alla pratade om Barncancerfonden.

Han kände snabbt att han ville ge något tillbaka till den verksamheten. Lösningen blev att bestiga fjälltoppar i Arjeplog. Han uppmanade företag, privatpersoner och föreningar att skänka pengar för varje topp han klarade av. Fredrik Westerlund har en cp-skada som gör det svårt för honom att gå. Han beskriver det som att han knappt kan ta sig över en trottoar.

– Den första toppen jag gick upp på tar någon timma för en som rör sig normalt. För mig tog det sju och en halv timma och jag föll 25 gånger. Jag var helt slut. Men hela idén var att göra något som kräver väldigt mycket ansträngning, för att uppmuntra andra att anstränga sig att skänka pengar.

I dag har Fredrik gått upp på fyra fjälltoppar och samlat in nästan en halv miljon kronor till Barncancerfonden Norr. Han har blivit stärkt av den hjärtliga respons han har fått kring projektet. Gärningen har även kvalificerat honom som en av finalisterna i Norrans hjältar.

– Det som gör projektet så stort är att så många har betalat 100 kronor var. Det finns en mäktig kraft i det. Jag får hopp om mänskligheten. Insamlingen har varit en slags terapi. Man känner att man gör något med ett högre syfte och kanske kan underlätta för andra som kommer in i den här situationen.

När Norran pratar med Fredrik Westerlund befinner han sig på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hans son har genomgått en operation på tio timmar och framtiden är oviss.

– Det är supertufft. Men behandlingen går enligt plan. Cancern är väldigt aggressiv och lurig. Men vad vi vet har den inte spridit sig. Nu har de opererat det som går, och sedan väntar en efterbehandling med cellgifter och kanske strålning.

Den 22 november avslutar Fredrik Westerlund hela projektet med en fest i Arjeplog där alla intäkter går till Barncancerfonden.

Vem är din favorithjälte? Här kan du rösta

Man känner att man gör något med ett högre syfte.

undefined
PRESTATION. Fredrik Westerlund har svårt att röra på benen. Ändå har han klarat att gå upp på fyra fjälltoppar i Arjeplog.
undefined
AVSLUT. Fredrik Westerlund avslutar projektet med en fest. Då kommer bland annat komikern Magnus Betnér till Arjeplog för att uppträda.
Hjältar är vi allihop

- Norrans hjältar är ett pris som ska gå till någon som gjort eller gör skillnad i vardagen.

- Fem finalister har utsetts. Vem som vinner avgör du och läsarna genom att rösta på norran.se/hjaltar. Du kan även skicka din röst till Norran, Kanalgatan 59, 931 21 Skellefteå, märk kuvertet med hjältar.

- Röstningen pågår till och med 16 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om