Det kokar bland Skellefteås lärare. Orsaken är det så kallade lärarlönelyftet, som förra veckan började delas ut i kommunen.
I korthet innebär reformen en statlig satsning där lönerna "för särskilt kvalificerade lärare, förskollärare eller fritidspedagoger" höjs med cirka 3000 kronor per månad. I många fallär det rektor eller förskolechef som själv bestämmer vilka som ska få den här löneförhöjningen.
I Skellefteå är det 40 procent av lärarna som har fått ta del av de här pengarna.
Lärarnas individuella lönesättning tycks alltså ha satts helt ur spel. Den som både utsetts till så kallad förstelärareoch nu "särskilt kvalificerad" lärare kan ha fått cirka 8000 kronor extra i månadslön. Men det är inte erfarenhet, meriter, utbildning och kvalifikationer, i förhandling mellan arbetsgivare och facklig organisation, som har avgjort denna lön. I värsta fall kan det handla om en rektor som knappt någonsin gör egna besök i klassrummen eller som helt saknar egen pedagogisk erfarenhet som ska fälla avgörandet.
Under veckan har lärare hört av sig till redaktionen för att uttrycka sitt missnöje. De skriver insändare, kommenterar artiklar och mejlar. Vissa vill vara anonyma. Den som öppet klagar riskerar att inte betraktas som "särskilt kvalificerad" nästa gång skolhuvudmannen eventuellt ska öppna pengapåsen.
Nu är det långt ifrån säkert att det kommer fler lärarlönelyft, men det finns ändå en risk att den här typen av differentierade åtgärder skulle kunna leda till tystare arbetsplatser. För vem vill påtala brister och missförhållanden om det i slutändan kan innebära att man går miste om flera tusen mer i lönekuvertet?
Lönen är viktig, men det som den senaste tiden har rapporteratssom lärarnas största problem är snarare den bristfälliga arbetsmiljön, med allt för stora elevgrupper och orimliga krav på lärarna att dokumentera allt de gör. Här borde arbetsgivarna kunna göra mer för att vidta arbetsmiljömässiga åtgärder som kommer alla lärare till del.
Jag är helt på det klara med att läraryrkets status måste höjas. Tyvärr finns det många unga som i dag väljer borten karriär inom skolan eftersom man inte anser att skolan är en attraktiv arbetsplats.
Det är alltså ett oerhört viktigt arbete som utförs i klassrummen och för detta ska lärarna naturligtvis ha bra betalt. Men genom att på det här sättet så split i de egna leden riskerar man istället att många lärare lämnar yrket.
Räkna med att Norran kommer att titta närmare på detta.