”Jag är tacksam varje dag.”

Lisa Brännström fann Mathjälpen för bara några månader sedan. Snart är hon en av deras volontärer. ”Ingen ska behöva fundera på hur länge de måste vänta innan de kan byta blöja i Sverige 2014”, säger hon.

Blivande volontär. Lisa Brännström engagerar sig i Mathjälpen. – Det hade lika gärna kunnat vara du eller jag som var i den situationen, säger hon.

Blivande volontär. Lisa Brännström engagerar sig i Mathjälpen. – Det hade lika gärna kunnat vara du eller jag som var i den situationen, säger hon.

Foto: Blivande volontär. Lisa Brännström engagerar sig i Mathjälpen. – Det hade lika gärna kunnat vara du eller jag som var i den situationen, säger hon.

Not Found2014-07-09 11:00

Det var på Facebook som Lisa Brännström först kom i kontakt med Mathjälpen. Hon anmälde sig genast som givare och sedan tog det bara några dagar innan ett ärende dök upp i närheten.

– Det var en lokal familj som behövde hjälp. Vi skulle veckohandla dagen efter, så jag tog tillfället direkt, berättar Brännström.

Lisa är föräldraledig men kände att hon ville engagera sig i något på fritiden.

– Jag tror att de allra flesta vill hjälpa till. Jag vill tro det. Men alla kanske inte vet var de ska börja, eller inte litar på att hjälpen kommer rätt, berättar hon.

Det administrativa inom Mathjälpen sköts av volontärer. Det finns ingen mellanhand och givarna får gärna lämna över gåvorna personligen.

– Det blir verkligt på något vis, när det är du som lämnar. Det hade lika gärna kunnat vara du eller jag som var i den situationen, säger Brännström.

Enligt Lisa är det sällan samma familj som får hjälp flera gånger, utan ofta rör det sig om en oväntad utgift eller situation, som en separation eller sjukdom.

– Många befinner sig redan på smärtgränsen med sin ekonomi. Alla kan inte stoppa undan pengar till besparingar. De kanske inte kan vända sig till sin familj, de kanske inte ens har familj, förklarar hon.

Risken för att någon skulle be om hjälp utan att behöva den ses som liten. De som ansöker om hjälp får svara på frågor om sin situation innan fallet delas med givarna.

– Det krävs ett enormt mod av de som ber om hjälp. De tänker nog efter både en och två gånger. Alla känner alla och det kan lika gärna vara grannen som kommer över, men i slutändan finns det inget att förlora, bara allt att vinna, säger Lisa Brännström.

Lisa betonar att familjen inte har obegränsad ekonomi, men att hon känner att alla kan göra något, om så bara en gång om året.

– Alla kan kanske inte åka till Afrika, men alla kan åka en kilometer. Jag som har barn kan absolut förstå skräcken i att inte veta hur länge det finns mat på bordet eller hur länge det går att vänta med att byta blöja. Jag är tacksam varje dag för att vi har tak över huvudet och mat i kylskåpet, säger hon.

undefined
Blivande volontär. Lisa Brännström engagerar sig i Mathjälpen. – Det hade lika gärna kunnat vara du eller jag som var i den situationen, säger hon.

Mathjälpen grundades av Mia Älmeros hösten 2013. Idag gillar över 8000 personer sidan på Facebook, där de har sin huvudsakliga aktivitet. –Många är utförsäkrade och på grund av att det är sådan arbetsbrist rör sig folk med en väldigt tajt budget. Oftast får familjerna det att gå runt, men så kommer den där oväntade räkningen och allt går omkull, förklarar Älmeros. – Min första tanke var att beröra enbart Norr och Västerbotten, men det visade sig att behovet av hjälp är stort och finns över hela landet. När personer från även södra Sverige började höra av sig så kunde jag inte neka, för det är varje barns rätt att få somna mätt, avslutar hon. …

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!