Jag är rädd att en robot vill ta mitt jobb

Not Found2016-06-03 19:00

Har du bara en bit bacon, lite ingefära, äppeljuice och kakao hemma? Ingen fara, det går nämligen utmärkt att göra något på dessa ingredienser. I alla fall om man frågar IBM:s superdator Watson.

ibmchefwatson.comkan du skriva in i princip vilken ingrediens som helst och få en hel rad med förslag på vilka andra livsmedel som delar denna ingrediens kemiska smaksammansättning och därför passar bra tillsammans. Watson graderar sedan varje recept utefter hur smakerna, rent vetenskapligt, funkar ihop. En grönsallad med bacon eller chili con carne med bacon är de två bästa alternativen med just dessa fyra ingredienser hemma.

Watson slog teknikvärlden med häpnad för fem år sedan då den lyckades slå två stormästare i frågespelet Jeopardy. I dag är datorsystemet en av IBM:s allra viktigaste satsningar för framtiden. Den har blivit mindre, 24 gånger snabbare och har flyttat upp i molnet.

Men är det inte bara en databas som snabbt kan hitta svar på olika frågor som matas in i den?

Nej, Watson lär sig nämligen av sina misstag och den kan förstå och analysera stora mängder text.

Eric Brown leder en grupp om 30 forskare som utvecklar tekniken bakom Watson på Thomas J Watson Research Center. Han berättaratt den första utmaningen i Jeopardy-experimentet var att få Watson att överhuvudtaget förstå frågan, ofta full av dubbeltydigheter och underförstådda ledtrådar.

Watson var inte uppkopplad mot internet under matcherna och minnet innehöll bland annat hela Wikipedia. Sedan vaskades de mest troliga svaren fram, vilka sedan rankades efter hur säker Watson var på att de var korrekta. Watson lärde sig dessutom av sina misstag efter varje omgång.

Det är alltså inte svårt att förstå vart denna teknikutveckling kan ta oss i framtiden. Med datorer som förstår mänskligt tal och som lär av sina misstag finns det ingen ände på var robotiseringen av samhället kan komma att sluta.

Även i min egen bransch experimenterar vi med robotar. Ett exempel är amerikanska Quakebot, som blixtsnabbt efter en jordbävning skriver en text med hjälp av tillgänglig data från diverse seismologiska institut, statistik om tidigare jordbävningar och annan relevant information.

Att mötas av en artificiell intelligens nästa gång du ringer till ditt elbolags kundtjänst är absolut inte en avlägsen vision. Amelia, en robot framtagen av amerikanska Ipsoft, förstår vad du säger och kan till och med lösa problem utifrån den talade information du ger henne.

Men en robot skulle väl aldrig kunna skriva en sådan här krönika? Eller?

+ Att solen tycks vilja stanna hos oss hela helgen.

- Att hoten mot journalisteroch medieredaktioner, detta jubileumsår för svensk tryckfrihet, har ökat i omfattning.

Med datorer som förstår mänskligt tal och som lär av sina misstag finns det ingen ände på var robotiseringen av samhället kan komma att sluta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om