Rapporten, som presenteras i Yokohama i Japan, har författats av 309 ledande forskare från 70 länder.
Slutsatserna i rapporten är i hög grad desamma som i den förra stora utvärderingen från IPCC för sju år sedan.
- Skillnaden är att vi nu har mycket mer information, mycket mer data, som bekräftar tidigare hypoteser, säger Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI) och en av huvudförfattarna bakom den nya rapporten.
- Vi ser nu effekterna av klimatförändringen mycket tydligare. Det rör sig inte längre om ett avlägset hot.
I rapporten ingår också flera resonemang om vad som kan göras för att dämpa den nuvarande trenden. Viktigast är att förhindra ytterligare temperaturhöjningar, vilket kräver att utsläppen av växthusgaser dämpas kraftigt i en nära framtid.
- Vi kan inte undvika alla negativa följder av uppvärmningen. Framtiden är delvis intecknad. Men det är förstås oerhört viktigt att få ner utsläppen. Annars blir de kommande åren ohanterliga, säger Klein.
Det går att se tydliga effekter av klimatförändringarna även i Sverige, enligt Åsa Sjöström, forskare vid SMHI.
- Fästingarna rör sig norrut, trädgränsen rör sig uppåt. Vi ser också fler värmeböljor. Det gör att vi blir sårbara eftersom vårt samhälle inte är uppbyggt för detta. Vi ser också en ökad frekvens av kraftiga skyfall, säger hon.
För första gången har IPCC med ett avsnitt om risken för konflikter i klimatförändringarnas spår. Rapporten pekar tydligt på att klimatförändringarna riskerar att förvärra konflikter världen över, enligt Henrik Carlsen, forskare på SEI.
- Trots komplexiteten säger man tydligt i rapporten att klimatförändringar stärker redan etablerade drivkrafter till konflikt som fattigdom och ekonomiska chocker. IPCC säger att det indirekt kan förstärka konfliktdrivande orsaker.
Alla forskare delar dock inte slutsatserna i IPCC:s rapport. Ekonomen Richard Tol vid University of Sussex i England var utsedd att skriva en del av texterna i rapporten men hoppade av från arbetet på ett tidigt stadium.
"Utkasten var för alarmistiska", säger Tol till nyhetsbyrån Reuters. Han säger också att rapporten tonar ned eventuella fördelar med ett varmare klimat.
"Det är väldigt uppenbart att det finns positiva effekter av klimatförändringen, även om vi inte alltid tillåts säga något om dem", säger Tol.
Även förra gången IPCC presenterade sin utvärdering, 2007, hoppade en forskare av processen. Det var den amerikanske meteorologen Chris Landsea som ansåg att IPCC överdrev bevisen för sambandet mellan uppvärmningen och förekomsten av orkaner.
Ytterligare en kritiker kan vara värd att omnämna: klimatforskaren James Lovelock, länge en guru inom den gröna rörelsen. Nu har han ändrat uppfattning och säger till The Guardian att miljöaktivismen har "blivit en religion".
Han anser att det är oerhört svårt att uttala sig med säkerhet om klimatet de kommande decennierna, och beklagar att han tidigare, i en bok som publicerades 2006, förutspådde en kommande klimatkatastrof. "Jag var lite för säker i boken. Det är omöjligt att uttala sig med säkerhet om vad som kommer att hända."