Innanför kulturhusets väggar – så var debatten

Kostnader och arkitektur – så har diskussionerna kring kulturhuset främst sett ut. Men hur går tankarna kring det kulturella innehållet egentligen? När Västerbottensteatern tillsammans med Norran anordnade en kulturhusdebatt var det fokus.

Therese Bäckström Zidohli, projektledare för kulturhuset.

Therese Bäckström Zidohli, projektledare för kulturhuset.

Foto: Maria Wallin

Not Found2018-05-07 22:40
undefined
Susanne Sinclair, kulturchef på Skellefteå kommun, Mikke Ejrevi, bibliotekschef och Fransesca Quartey, teaterchef, deltog.

När det kommer till kulturfrågor är det få ämnen som väckt så mycket debatt som Skellefteås kommande kulturhus. Behöver vi ett kulturhus? Vad innebär det för kulturaktörerna som redan finns i stan? Igår samlades politiker och representanter från kulturlivet för att bena ut alla svängar och funderingar. Men istället för utläggningar om kostnader var det den här gången innehållet som var huvudfokus.

Debatt om kulturhuset – Norran sände direkt från Västerbottensteatern

– Diskussionen har på många sätt främst handlat om bygget som sådant. Vem ska bygga? Hur mycket kommer det att kosta? Men kulturen är också viktig, det vill säga det vi ska fylla det här huset med. Och det är precis vad vi kommer prata om den här gången, säger Marcus Melinder, Norrans chefredaktör och moderator för kvällen.

undefined
Therese Bäckström Zidohli, projektledare för kulturhuset.

Som en kulturpolitisk satsning inför valet har Västerbottensteatern tillsammans med Norran arrangerat tre salonger och kulturhusdebatten var den sista. Stora salen inne på Västerbottensteatern var välfylld när deltagare som Lorents Burman (S), Andreas Löwenhöök (M), Andreas Westerberg (L), Carina Sundbom (C), Fransesca Quartey, Susanne Sinclair och Mikke Ejrevi intog scenen.

De tre sistnämnda stod för kulturaktörernas perspektiv– vad tänker de egentligen om innehållsdebatten?

– Det gäller att förstå att huset är fantastiskt, men man får inte glömma att det som ska finnas inuti också behöver resurser. Vår rädsla är att vi inte ska få nog med medel helt enkelt. För oss på teatern är det som att flytta från en etta till en fyra, och då behöver vi mer möbler, säger Fransesca Quartey, teaterchef.

Frågan om vilka som får rum i huset, och ifall det är en plats för skapande eller uppvisande av kultur lyftes. Precis invid byggarbetsplatsen ligger nämligen Rivhuset, också ett kulturhus men som inhyser en kreativ gräsrotsrörelse, som framöver kommer rivas. I en artikel i Norran kritiserade poeten Lo Lindström det kommande kulturhuset och menade att det tränger bort gräsrötterna som bedriver ett aktivt kulturarbete. Marcus Melinder ställde frågan till panelen: finns det fog för den oron?

– Ja, det finns det ju. Då man satsar stort så skapas en kraft som driver framåt. En kraft som kan vara konstruktiv och god, men också tondöv inför sådant som ligger utanför. Så givetvis finns fog för den rädslan. Personligen ser jag på det på ett annat sätt – på en plats där de professionella får mer utrymme kommer det också finnas fler amatörer, säger Andreas Westerberg (L).

Fakta

Kulturpolitiska salonger

Västerbottensteatern arrangerar tillsammans med Norran tre kulturpolitiska salonger, varav den sista ägde rum under måndagskvällen. Då var titeln "Kulturhus – dröm och verklighet".

Deltagare: Therese Bäckström Zidohli, Fransesca Quartey, Susanne Sinclair, Mikke Ejrevi, Lorents Burman (S), Andreas Westerberg (L), Carina Sundbom (C) och Andreas Löwenhöök (M). Moderator: Marcus Melinder, Norran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!