Den 20 mars sade en majoritet av Sorseleborna nej till ny vindkraft på Sandselehöjderna i en kommunal folkomröstning som var unik i sitt slag i landet.
Bakom initiativet stod Jonas Forsgren och han välkomnar att det inte längre byggs så många vindkraftverk. Däremot tycker han att inbromsningen sker på fel grunder när det framförallt handlar om nya vindkraftverk skulle bli en förlustaffär.
– Jag tycker att inbromsningen borde ha skett tidigare och på grund av att det blir en miljöpåverkan. Det finns ett problem med buller, speciellt i Norrland där vindkraftverken står på berg.
– Bullerproblemen borde utredas innan de sprids till ännu fler personer, säger Jonas Forsgren.
Högre ersättning
Han framhåller också att ersättningen till de drabbade och till kommunerna borde ligga på en helt annan nivå och utformas på ett annat sätt. Så är det också i många andra länder.
– Om Sandeselhöjderna legat i Tyskland hade ersättningen varit tjugo gånger högre. Det vore också bättre om ersättningen gått ut i form av bygdemedel, som vattenkraften. Då hade det varit mer uppstyrt och mer insyn, säger han.
Vad tycker du att bolag, myndigheter och politiker kan lära sig av det som hänt i Sorsele?
– Att projekten måste vara förankrade hos kommuninvånarna och att vi faktiskt vill ha något tillbaka till kommunen. Det ska vara en riktig ersättning.