Ingen klämma utan bröd

Mjöldammet yr, brödkakorna läggs på en växande hög i Stenbergs bageri. Först till kvarn gäller inför den kommande surströmmingspremiären.

Nya ämnen. Rulla brödämnen är en konst. Foto: Britta Stenberg.

Nya ämnen. Rulla brödämnen är en konst. Foto: Britta Stenberg.

Foto: Foto: Britta Stenberg.

Not Found2015-08-20 09:00

Per-Arvid Stenberg tar det hyfsat lugnt. Surströmmingspremiären i antågande gör ingen skillnad för hans del. Även om telefonen går varm inne i bageriet och han knappt hinner ta emot beställningarna mellan gräddningarna så tänker han inte ”jobba dygnet runt” för strömmingsätarnas skull. Han kör som vanligt, säger han.

Bageriet i Släppträsk är familjeägt och har så varit i generationer. Per-Arvid tog över efter sin far som i sin tur tagit över efter sin far. I 15 års tid har han stöpt deg, rullat ämnen, kavlat, gräddat och levt på det.

– Jag har inte annonserat för en enda krona. Brödet annonserar sig själv, säger han.

Två dagar i veckan kör han själv, eller med hjälp av sin far, ut till sina kunder och då leveranserna kommer står kunderna på kö.

– Värst är det i Skellefteå. Där kan brödet ta slut på bara några minuter, berättar han.

Till sin hjälp har han just nu dottern Julia som sköter paketeringen. Då kan han ägna sig åt brödet.

– Om det är kul? Det är väl som med andra jobb, att det blir enahanda och slentrian med tiden, säger han.

Fast lite roligt är det ändå att brödet är så populärt:

– Jag behöver inte ligga sömnlös på nätterna och undra över om min vara ska få någon köpare, det är positivt. Det är också bra att vara sin egen, man råder över sin tid då.

Några som däremot försöker möta den extra efterfrågan som kommer inför surströmmingspremiären är Kåge Tunnbröd:

Hanna Pettersson, säljare och bagerska på Kåge Tunnbröd i Kåge:

– Jo det märks att det är surströmmingspremiär i farten, vi tar extra personal för att hinna med. Folk som ska söderut passar på att hamstra tunnbröd och många säger att de vill ha det till surströmmingen, säger hon.

Även Hans Johansson på Dahlqvists Tunnbrödsbageri i Skellefteå uppger att det just nu är en strykande åtgång:

– Det är först till kvarn som gäller, vi sätter inte in någon extrapersonal. Hembakt är åtråvärt, något alldeles otroligt och särskilt nu i surströmmingstider.

Brödet annonserar sig självt.

undefined
Gräddningen. Per-Arvid tar ut en färdiggräddad kaka. Foto: Britta Stenberg.
undefined
Nya ämnen. Rulla brödämnen är en konst. Foto: Britta Stenberg.
undefined
Många paket behövs. Julia Stenberg paketerar. Foto: Britta Stenberg.
undefined
Efterfrågan stor. Per-Arvid Stenberg kavlar och kavlar. Foto: Britta Stenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!