I maj 2014 beslutade kommunstyrelsen i Malå att den politiska organisationen ska ses över. Men än har inget hänt och nu har kommunstyrelsen upphävt beslutet.
– Vi tycker att det är bra som det är. Vi vill ha en bred representation på fritidspolitikerna och inte en elit. Det är också viktigt att de som jobbar i det privata näringslivet inte stängs ute, säger kommunalrådet Martin Noréhn (S).
Men kan det inte vara bra att se över om det går att spara inom det området också?
– Ja, men om vi lyssnar till dem som plockat bort nämnderna och infört utskott så har de inte sparat pengar på organisationen. Antalet möten blir inte mindre, det är bara färre som är med.
Alla håller dock inte med. Beslutet röstades igenom av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, medan Liberalerna och Malålistan var emot.
Cecila Festin Stenlund är en som är kritisk. Hon tycker att Malå har en överdrivet stor politisk organisation och tror att det går att hitta en lösning som både är billigare och mer effektiv. Åtminstone borde frågan ses över.
– Vi skulle kunna minska antalet nämnder, slå ihop nämnder eller göra som i många andra kommuner och införa utskott under kommunstyrelsen i stället.
Fler nämnder
Hon konstaterar att Malå har gått åt andra hållet och utökat antalet nämnder genom att inrätta en kultur- och fritidsnämnd.
Enligt Cecilia Festin Stenlund har det inneburit mycket dubbelarbete och ett bollande av ärenden mellan nämnder och kommunstyrelsen. Det har även skapat konflikter med kommunstyrelsen kring pengar och fastigheter:
– Lite mer helhetssyn skulle inte skada.
Vi vill ha en bred representation på fritidspolitikerna och inte en elit.