Influensan: Så vill landstinget få dig att ta vaccinet – få sprutan utanför matbutikerna

Årets influensavaccin har haft en låg skyddseffekt, endast cirka 25 procent. Men det är fortfarande viktigt att ta sprutan – uppmanar landstinget i Västerbotten.

Foto: ERIK G SVENSSON.

Foto: ERIK G SVENSSON.

Foto: Foto: ERIK G SVENSSON.

Not Found2017-02-15 14:39

Vilken skyddseffekt ett influensavaccin har är svårt att räkna ut i förväg. Vaccinet tas fram året före den aktuella säsongen, och baseras på de virus som då är i omlopp.

– Det handlar om biologi, viruset kan förändras i olika omfattning under det följande halvåret vilket kan göra att det kan fungera sämre, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid landstinget i Västerbotten.

Aldrig 100 procent

Skyddseffekten är aldrig 100 procent och varierar över tid. Undersökningar har visat att skyddet i genomsnitt brukar vara cirka 60 procent, vilket gör årets skydd på endast cirka 25 att betrakta som lågt.

– Men sjukdomen blir oftast lindrigare för den som tar vaccinet. Jag kan tänka mig att vissa tänker, men det är väl ingen idé att ta vaccinet om skyddet är så lågt. Men det är fortfarande ett jätteviktigt skydd för den som tillhör en riskgrupp och ett viktigt skydd för personalen inom vården, säger Stephan Stenmark.

Landstinget har ännu inte hunnit utvärdera årets säsong. Men signaler från vården gör gällande att belastningen på grund av influensan varit tung.

– Utvärderingen görs i mars. Då sammanställer vi antalet insjuknade, antal vaccinerade, hur det fördelat sig över åldersgrupper och hur vårdplatssituationen sett ut.

Läs mer: Dålig effekt av årets influensavaccin

I år har ungefär 42 procent av dem som är 65 år och äldre tagit vaccinet. Det nationella målet är att 75 procent ska vaccinera sig.

– Det är fortfarande alldeles för få som vaccinerar sig och vi funderar ständigt på nya sätt att göra processen smidigare. Det ska vara så enkelt som möjligt att vaccinera sig.

En del av idéerna handlar om att hitta nya arenor för att fördela vaccinet.

– Kanske kan vaccinet ges i anslutning till stora livsmedelsbutiker eller andra platser som samlar mycket folk. Vi funderar också på hur folk enkelt ska kunna ta sig till sin hälsocentral om man exempelvis har hemtjänst.

Regeringen har föreslagit att influensavaccinet ska bli en del av ett vaccinationsprogram:

– Det skulle innebära att vaccineringen blir kostnadsfri. Även om kostnaden inte är hög i dag, så skulle det kunna påverka. Det vore absolut en knuff i rätt riktning.

Här, på 1177, kan du läsa mer om riskgrupper och vilka rekommendationer vården har.

Det är fortfarande alldeles för få som vaccinerar sig.Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

undefined
Foto: ERIK G SVENSSON.

Riskgrupper:

Till riskgrupperna räknas personer som löper högre risk att drabbas av följdsjukdomar och allvarligare former av influensa.

Bland följdsjukdomarna finns exempelvis lunginflammation. Det är den viktigaste orsaken till att människor avlider i sviter av influensa.

Till riskgrupperna räknas personer som är äldre än 65 år, samt de som oavsett ålder har kronisk hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om