Iman och Sandy kommer från Irak. Kanske de får chans till jobb i skogen om de beviljas uppehållstillstånd.
– Varför inte, säger Iman, jag tycker det verkar finnas intressanta och bra jobb i skogs- och lantbruk.
Det är Skogsstyrelsen, SLU och arbetsförmedlingen som fått uppdraget av statsmakterna att bedriva kurser för asylsökande.
– Potentialen för jobb är stor, säger Tommy Lindkvist, projektledare. Många av de asylsökande har också en god utbildning med sig från sitt hemland.
"Inspirerande"
I den tvåveckorskurs som nu är igång i Skellefteå deltar 25 asylsökande. En av dessa är Wael Alzalek, kemiingenjör från den sönderbombade staden Aleppo i Syrien. Under sina 13 månader i Sverige har Wael lärt sig en hel del svenska.
– Jag arbetade som kemiingenjör i Syrien. Det känns inspirerande att gå den här kursen, det är viktigt att ha något meningsfullt att syssla med på dagarna. Sysslolösheten är jobbig.
Kursdeltagarna får nu inblickar i hur arbetslivet är uppbyggt, de får veta att arbetsmarknaden är god inom de gröna näringarna. Teori hos Skogsstyrelsen blandas med en rad studiebesök. Några tolkar finns inte med i undervisningen, det är svenska, engelska och en rad andra språk som blandas.
Hjälps åt
– Det fungerar bra, alla hjälps vi åt att tolka och förklara så att alla förstår, säger Toby Lindström skogskonsulent.
Sex kvinnor är med på kursen och när Norran gick runt var det idel glada miner.
– Det är vackert i den svenska naturen var omdömet från tjejerna.
Konstaterandet från Skogsstyrelsens sida är att arbetsmarknaden är god.
– Förhoppningen är kursdeltagare ska få chans att gå vidare till studier och förhoppningsvis jobb inom branschen i framtiden, säger Tommy Lindkvist.
Det är bra att få något att göra på dagarna, sysslolösheten är jobbig.