I går fest på lastbilsflak - i dag börjar framtiden

Not Found2017-06-09 17:01

”Allt sedan den där pirriga sjuåringen klev innan för skolans väggar har jag varit på väg”. Med reservation för att jag inte citerar exakt, var det rörande att under den årliga stipendieutdelningen i torsdags höra studenten Emma Birath-Blom tala till lärare och skolkamrater i Anderstorpsgymnasiets aula.

Med blicken stadigt riktad mot framtiden fängslade hon den fullsatta salen med sina ord. Det var slutet på en tid, men början på en annan.

Jag var själv där och delade ut Norrans stipendium, som går till elever som uppvisat ”engagemang och goda kunskaper i samhällsvetenskapliga/humanistiska programmets kärnämnen, samt för tolerans, vidsynthet och stark tro på människans förmåga att växa”.

I går festade studenterna på lastbilsflak. Överallt hördes glada röster som sjöng: ”Än klappar hjärtat med friska slag och den ljusnande framtid är vår.”

Men vilken framtid är det Emma och hennes kamrater nu går till mötes?

Varje år kommer akademikerorganisationen Saco med en framtidsprognosdär man listar hur jobbsituationen kommer att se ut om fem år. Det är bara akademiska yrken som kartläggs, men prognosen ger ändå en fingervisning till den som vill studera vidare vid högskola eller universitet.

Här delas framtidsjobben in i tre kategorier utefter hur antalet jobb ser ut i förhållande till antalet utbildade. Helt enkelt hur ”lätt” eller "svårt" det är att få ett jobb i framtiden.

Om studenterna som i går festade på lastbilsflaken väljer att till hösten börja läsa till planeringsarkitekter, tandhygienister, arbetsterapeuter eller lärare F–3 och 4–6, ser utsikterna för jobb ganska bra ut. Inom dessa yrkesgrupper kommer arbetsgivarna om fem år ha problem att rekrytera och det finns stora möjligheter att faktiskt få jobb.

Betydligt svårare kommer det att vara för de som nu påbörjar en utbildning till beteendevetare, biolog, olika former av kommunikationsyrken eller jobb inom musei- och kulturmiljö.

I dessa yrkeskategorier kommer det om fem år antagligen att finnas fler utbildade än det finns jobb. Det finns risk för arbetslöshet alltså.

Enligt Arbetsförmedlingenfinns det vissa yrkesområden i Västerbottens län där det på relativt lång sikt kommer att finnas goda möjligheter till jobb. Det handlar då bland annat om jobb inom teknik, data, bygg- och anläggning.

Och glöm inte att skaffa körkort!

Eller så följer man sitt hjärta och gör det som känns rätt. Skulle jag själv ha följt alla dessa prognoser hade det varit korkat av mig att en gång i tiden utbilda mig till journalist.

Så låtom oss fröjdas i ungdomens vår!

Med blicken stadigt riktad mot framtiden fängslade hon den fullsatta salen med sina ord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om