Merkurius, Venus, Jorden, Mars och Jupiter – att planeterna kommer i ordning är en av alla rymdforskningar som sexåringarna på Bureskolan har gjort.
– Hela idén fick vi i en mattebok som har ett kapitel om rymden. Förra året forskade vi om dinosaurier så det är alltid roligt att göra ett nytt tema med barnen. De har jobbat över gruppgränserna. Att inte alltid vara i samma grupp som man brukar är bra för barnen, berättar Carin Niemann.
Sedan i november har 52 sexåringar haft rymdtema på tisdagar. Det började med att alla barn fick biljetter till en rymdraket. Sedan har de haft ritskola och då har de lärt sig att rita på ett enkelt sätt. De har läst berättelser om stjärnbilderna, bland annat om Cassiopeia som var spännande. Barnen har även tränat på sånger, forskat, sett filmer samt gjort kollage om hela solsystemet. Det har även byggts en rymdkoja av spånskiva som barnen har målat. Där har lekts flitigt i vinter.
– Det är bra att barnen får lära sig vad som finns utanför vår jord. Nu är det dags att rulla upp ärmarna för nu ska vi måla, säger Carin.
Snabbt är barnen i gång att måla planeterna som är gjorda av papier mache. Alla planeter ska målas i olika färger. Rymdgrupperna hjälps åt att måla jorden och Venus.
– På jorden är det mycket blått och det är vatten säger Nellie Rönngren.
Barnen har även fått frågor som ska besvaras. Vad har planeten för färg? Kan någon leva där? Är den större eller mindre än jorden?
– Det tar fjorton år att åka till Venus, säger Theo Böökari, som tränar på vad han ska säga när de har avslutning av rymdprojektet samtidigt som han målar orange färg på planeten Venus.
I slutet av mars så kommer barnen att ha en föreställning för föräldrar och syskon. Där får de visa upp vad de har gjort.
Det tar fjorton år att åka till Venus.