Därmed undviker Hultqvist att uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som kritik mot försvarsberedningens nya formulering om att ett väpnat angrepp mot Sverige "inte kan uteslutas".
I går uppgav statsminister Stefan Löfven (S) bland annat att man inte ska säga till folk att nu står "kriget för dörren", medan utrikesminister Margot Wallström kallade försvarsberedningen för "den där gruppen" och betonade att man måste vara försiktig med orden.
Det fick borgerliga försvarspolitiker att gå i taket och anklaga regeringen för att skönmåla säkerhetsläget och överpröva försvarsberedningen, där alla partier finns med.
Försöker dämpaRegeringen håller fast vid den säkerhetspolitiska bedömning som försvarsberedningen gjorde i sin slutrapport 2014 och som ligger till grund för den nuvarande försvarspolitiska inriktningen 2016-2020. Där talas det om att ett enskilt militärt angrepp på Sverige är "osannolikt".
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) försökte dämpa konflikten när han i dag kommenterade bråket.
- Vi har ingen anledning att överpröva. Det finns mycket som talar för att det kommer att ske förändringar i rapporten, säger han till SVT.
Ny bedömning kommerHultqvist syftar på att försvarsberedningen kommer med sin slutrapport 2019, där en ny säkerhetspolitisk analys ingår. Det är den rapportens säkerhetspolitiska bedömningar som Hultqvist räknar med ser annorlunda ut än de från 2014.
Försvarsberedningens socialdemokratiske ordförande, förre försvarsministern Björn von Sydow, valde att inte kommentera bråket i går.
Nu skriver han I en debattartikel i Svenska Dagbladet där han står fast vid försvarsberedningens nya formulering om att ett angrepp inte kan "uteslutas". Men han tillägger samtidigt att försvarsberedningen inte gör anspråk på att bedöma risker eller sannolikheter för ett sådant angrepp.
Björn von Sydow pekar på svårigheter med sannolikhetsbegreppet och anser att den nya formuleringen är bättre när det gäller att uttrycka vad totalförsvaret måste planera för att klara. Den nya formuleringen fanns med i den delrapport om totalförsvaret och det civila försvaret som kom strax före jul.
Misstänker sprickaFrån borgerligt håll misstänker man att det pågår en dragkamp mellan försvarsministern och utrikesministern om regeringens syn på hoten mot Sverige.
Liberalerna och Kristdemokraterna ville i går att försvarsberedningen extrainkallas i dag för att reda ut regeringens syn på beredningens arbete. Det ansåg dock Moderaterna vara onödigt.
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark tycker sig i dag se ånger från olika håll i socialdemokratin. Försvarsberedningen har dessutom ett planerat möte i nästa vecka.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det är "olyckligt" att statsministern och utrikesministern på söndagen lyckades sprida så mycket osäkerhet om säkerhetspolitiken på så kort tid.
Han bedömer att det finns olika uppfattningar i regeringen om synen på hoten mot Sverige.
- Jag hoppas att regeringen nu rätar ut frågetecknen, säger Kristersson.