- Ibland har Fikru Marus advokater kommit och väntat utanför dörren till domstolen, och inte ens de har fått förhandsbesked om att rättegången ställts in, säger Margareta Sidenvall, talesperson för Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.
- Vi hoppas och ber varenda gång, men vi är alltför luttrade för att tänka att nu kommer det.
Framgångar och motgångarGruppen, som består av sex personer, bildades i Hudiksvall omkring ett år efter gripandet 2013 för att sporra hjärtläkaren Fikru Marus arbetsgivare Gävleborgs landsting att göra mer i frågan. Senare lämnade de in namninsamlingar till svenska utrikesdepartementet och drev vykortskampanjer riktade till Etiopiens ambassad i Stockholm. På sistone har de fokuserat på att uppvakta EU och större internationella organisationer.
Margareta Sidenvall, pensionerad läkare och fritidspolitiker för Kristdemokraterna i Hudiksvall, summerar de gångna åren med att hon såklart är missnöjd med att de misslyckats få honom frigiven. Men hon känner sig tacksam över att både människorättsorganisationen Amnesty, Svenska läkarföreningen och Världsläkarförbundet uppmärksammat Fikru Marus situation.
- Nuförtiden är det sällsynt att åtminstone de som bor i vår region inte känner till vem han är. Jag kan knappt gå på stan utan att folk kommer fram och frågar om honom, säger hon.
Besviken på UDMargareta Sidenvall säger att rättegången mot Fikru Maru är politisk, och att hon inte tycker att Sveriges regering har gjort tillräckligt för att sätta press på Etiopien. Hon jämför med journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som besöktes av dåvarande utrikesminister Carl Bildt under det dryga år de satt fängslade i Etiopien 2011-2012.
- Stefan Löfven och Margot Wallström åkte som ping pong-bollar till Etiopien inför att Sverige försökte bli invalt i FN:s säkerhetsråd. Vi var på dem inför varje besök att de skulle besöka Fikru Maru i fängelset, men ingen förutom ambassadören tog sig för att besöka honom. Och nu sitter vi i FN:s säkerhetsråd, regeringen har alla medel tillgängliga, säger hon.
UD: Hög prioritetPatric Nilsson, kansliråd på UD, säger att ärendet har hög prioritet.
- Utrikesministern har tagit upp frågan med sin etiopiske motsvarighet vid flera tillfällen, även statsministern har tagit upp Fikru Marus situation med Etiopiens premiärminister. Vi utesluter aldrig någonting, men vi väger varje åtgärd som vi tror skulle kunna gagna Fikru Maru, säger Nilsson.
- Vi har framhållit att vi förväntar oss en skyndsam och rättsäker hantering. I det här fallet har vi de facto sagt till etiopiska företrädare att vi tycker att åtalspunkterna är mycket allvarliga, och att omständigheterna runt åtalen väcker flera frågor.