Kommunen är den klart största arbetsgivaren i Norsjö. Ingela Bottke känner inte riktigt igen bilden från Kommunalarbetarens undersökning, då de kommunanställda i Norsjö har bland de lägsta sjukskrivningstalen i länet.
Men hon sticker inte heller under stol med att stressrelaterade sjukdomar är ett stort och växande problem, i Norsjö liksom på andra håll i landet.
Vård och skola
– Jag upplever att de mest drabbade yrkesgrupperna är de som har mellanmänskliga relationer, de som jobbar i vårdyrken och i skolan. Det är också de största verksamheterna i kommunen, säger hon.
En trend är att sjukskrivningarna ökar bland timvikarierna:
– Det är lite märkligt. Men vi har mycket rapporterad sjukdom där.
Kan det vara en stressfaktor i sig att inte ha fast jobb?
– Så kan det absolut vara. En del upplever också att jobbet krockar med Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans regler. Man måste ha heltid eller ett visst antal dagar i följd, annars förlorar man ersättningen. Det kan vara en väldig stressfaktor.
Vad beror det då på att fler blir sjuka av stressen? Ja, en förklaring kan vara att vi lever i en tid när vi ständigt ska vara tillgängliga, tror Ingela Bottke. En annan kan vara att jobbet är oprecist krävande, där alla ska göra allt och kraven och rollerna är otydliga.
Allt mer slimmade organisationer och pressade chefer kan också spela in:
Insatser
– Om man upplever att chefen springer och inte har tid så påverkar det medarbetaren. Det har också lyfts nationellt av forskare att det sitter ihop tajt hur chefer och medarbetare mår.
Hon säger att Norsjö kommun arbetar med ett batteri av insatser för att få bukt med problemet. Det handlar bland annat om arbetsmiljöutbildning för chefer, systematiskt arbetsmiljöarbete, medarbetarsamtal och friskvårdssatsningar.
Nyligen har också politikerna gett tjänstemännen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för långsiktigt hälsoarbete. Dessutom ska den interna rörligheten ses över.
– Ibland kan medarbetare känna att de vill göra något annat. Då kan det kännas positivt att den möjligheten finns.
Handlar inte mycket om att helt enkelt öka bemanningen?
– Ja, det kan vara en del. Men samtidigt vet vi att det inte alltid handlar om hur många skallar vi är utan hur vi jobbar. Har vi ett bra arbetssätt och gör vi rätt saker? Men visst behövs det tid att mötas och reflektera.
Om man upplever att chefen springer och inte har tid så påverkar det medarbetaren.