I måndags misshandladesVestmanlands läns tidnings reporter, Håkan Slagbrand, i sitt hem. En misshandel som hade föregåtts av upprepade hot och av att hans bil satts i brand.
I tisdags hölls rättegångi Falu tingsrätt mot en man i 45-årsåldern som ska ha dödshotat en frilansjournalist och även hotat att skada Dalarnas Tidningarnas chefredaktör.
Förra veckan dömdes en 49-årig mantill fängelse för att ha hotat tre Aftonbladet-anställda till livet.
Även en 55-årig kvinna dömdes förra veckantill villkorlig dom och böter för att ha hotat två andra Aftonbladet-journalister.
Och i onsdags kom hovrättsdomeni fallet där en man hotat Gefle Dagblads chefredaktör, Anna Gullberg.
Och allt detta har skett inom loppet av lite drygt en vecka.
Enligt en undersökningsom Göteborgs universitet genomförde förra året i samarbete med Svenska Journalistförbundet visar det sig att cirka 30 procent av journalisterna har hotats och två tredjedelar har fått nedsättande kommentarer under de senaste tolv månaderna.
Störst är problemet inom kvällspressen där över hälften (54 procent) av journalisterna uppger att de har blivit hotade. Allra mest utsatta är ledarskribenter. Bland dessa uppger 85 procent att de tagit emot hot.
Det här är allvarligt, eftersom det inte bara är hot mot enskilda personer. I praktiken är det hot som riktar sig mot hela vårt demokratiska fundament. Det kan låta högtravande, men det är faktiskt så.
Att försöka tysta journalister är och förblir ett problem för oss alla.
När journalister börjar ägna sig åt självcensur och undviker kontroversiella ämnen av rädsla för hot och hat har vi ett stort problem. Tyvärr är det redan så. I undersökningen uppger tio procent av journalisterna att de vid vissa artiklar har undvikit att skriva under med sitt namn. Något som inte har förekommit i tidigare undersökningar.
Förra året firade vi att Sverige haft en grundlagsfäst tryckfrihet i 250 år. Det är längre än något annat land i världen. Men den friheten kommer med ett ansvar. Vi har alla en skyldighet att skydda och värna den. Att hota, misshandla och trakassera reportrar, just i deras egenskap av journalister, är en inskränkning av denna frihet som på alla sätt måste bekämpas.
Därför välkomnar jag att de rättsvårdande myndigheterna faktiskt tycks ta hoten mot journalister på allvar.
I domen gällande de två journalister som hotades till livet av en 55-årig kvinna skriver tingsrätten: ”att hota journalister är dessutom ett hot mot demokratin”.
En sådan markering är oerhört viktig.
Att försöka tysta journalister är och förblir ett problem för oss alla.