Bor du inne centrala Skellefteå, kanske vid en korsning? Har du då samtidigt en häck runt din tomt? Vet du då att du vilket ansvar som vilar på dig som tomtägare om en olycka inträffar till följd av din häck?
– Det skulle kunna vara teoretiskt möjligt att hävda att tomtägaren varit vårdslös om den inte följt de direktiv som finns gällande häckens höjd, men jag har aldrig sett det i någon dom. Ytterst har bilföraren ansvar att anpassa hastigheten utifrån de rådande förutsättningarna, jag skulle hävda att det är långsökt att tomtägaren blir ansvarig vid en trafikolycka till följd av höga häckar, säger Terese Wallinder, jurist och chef för medlemsrådgivningen vid Vi Villaägare.
Markägaren ansvar
Det är nämligen markägaren som personligen är ansvarig för att se till att sikten är god på platsen, att inga skyltar är dolda av grenverk, eller att skador uppstår på snöröjningsfordon.
– Vi brukar åka ut och dela ut information till de häckar som är för höga. Det finns väldigt tydliga riktlinjer att följa, de boende på tomterna ansvarar för sina växter, säger Sigbritt Marklund, Arbetsledare vid Park och natur Skelleftedalen.
Varje år brukar det komma in kundtjänstärenden till kommunen med klagomål och synpunkter gällande häckar som vuxit sig för höga.
Trafikfara
Jerry Näsström, trafikingenjör vid Skellefteå kommun menar att höga häckar kan vara en trafikfara.
– Det inträffar olyckor årligen, kanske inte just i Skellefteå, men runt om i landet. Sen är det ett faktum att höga häckar som ger skymd sikt är en trafikfara för cyklister, gångare såväl som bilister, säger han.
Generellt brukar folk vara duktiga på att hålla efter sina häckar, de som misslyckas får då information och de flesta fixar till häcken inom kort.
– Jag har aldrig varit med om att någon inte åtgärdat häcken om vi påpekat att den är för hög. Oftast är det så att då klipper de ner hela häcken istället för bara de områden vi bett om, säger Jerry Näsström.
Jag har aldrig varit med om att någon inte åtgärdat häcken om vi påpekat att den är för hög.