Vi träffas i studieförbundet Sensus lokaler i Skellefteå där hon jobbar som verksamhetsutvecklare och teamledare för ideella organisationer.
Är Helen din hjälte?
Rösta då fram henne i Norran Hjältar redan nu!
– Jag brinner för folkbildning och vill sprida kunskap om mänskliga rätigheter, vill förändra attityder och värderingar, säger hon.
Eller som hon sammanfattar: se på varandra som människor.
Dik Manusch ligger i linje med Sensus värderingar men för Helen är tidningen inget uppdrag i tjänsten.
– Idén om att sälja en tidning kom från en av romerna, Ilje, som kände till tidningen Situation Stockholm.
När sedan Helen Hugosson Strandemo och Britt-Inger Lundqvist efter ett upprop på Facebook fick ett starkt gensvar bestämde de sig för att dra igång projektet.
– Vi blev överrumplade av den starka responsen och tack vare Norran kunde vi göra första numret.
Ett år och fyra nummer senare har tidningen spridit sig över hela landet, nu med föreningen Dik Manusch vänner vänner som ägare.
– Tack vare sponsorer och att skribenter och fotografer medverkar ideellt kan vi ge tidningen till våra försäljare som en gåva.
Sedan är det upp till försäljaren, i huvudsak romer men även andra som står utanför det svenska sociala skyddsnäten, att använda inkomsten till förändring eller inte.
– I tider när det blir allt förre slantar i tiggarkoppen kan inkomsten från en enda såld tidning, 50 kronor, göra stor skillnad.
Hon berättar om en man i Storuman som för tidningspengarna kunde åka hem till familjen i Rumänien och där bygga upp ett jordbruk. En annan köpte verktyg och en tredje kunde täta taket på familjens hus.
Redan tidigt var Helen Hugosson Strandemo på det klara med att hon ville jobba med människor. Vårdlinjen var därför att självklart var i gymnasiet, och på den väger är det.
I barndomshemmet i Skelleftehamn mötte hon tidigt människor från andra kulturer.
– Där fick jag min människosyn. Visst är det ett arv, men sedan har det varit mitt val att förvalta det.
Hon arbetar aktivt för flyktingar och är bland annat god man för ensamkommande flyktingbarn.
Engagemang kräver energi. Var kommer den ifrån?
– Från möten med människor. Det ger mig kraft. Man får så mycket tillbaka. Ska vi få ett bättre samhälle måste vi våga mötas och se varandra som människor, säger Helen Hugosson Strandemo.