Det menar Roger Estefors som 2012 gjorde rapporten kring hästnäringar, där siffrorna baseras på statistik från 2011. Då uppgick omsättningen för hästhållning och kringverksamheter i Skellefteå kommun till drygt 200 miljoner kronor per år.
– Det är för mycket pengar för att kommunen inte ska se det här som en stor del i det lokala näringslivet. När det gäller ridklubbarna runt om i kommunen till exempel, så hade de när jag gjorde rapporten 40 000 personaktiviteter tillsammans per år, säger Roger Estefors.
Carl-Evert Johansson, som är professionellt engagerad i travsporten, håller med. Han arbetar som hästtränare och travkusk och har sett utvecklingen.
– För travets del så skulle jag önska att kommunen engagerar sig mer. Travet som näring ger många arbetstillfällen, säger han.
I rapporten framgår att Skellefteå kommun har positiv förutsättning för tillväxt inom hästrelaterade näringsgrenar genom bland annat: goda förutsättningar för att öka betesarealer, öka andelen åkermark avseende foderproduktion och stort nät av rid- och körvägar.
En utmaning för näringar och hästverksamheter är att man arbetar parallellt. Det menar Roger Estefors och Carl-Evert Johansson. Hästen är gemensam nämnare, men olika verksamheter är nischade. Och det är där föreningen och kommunen kommer in.
– Vi vill bilda en förening där olika hästnäringars intressen tillvaratas och marknadsförs inom kommunen, säger Roger Estefors.
I februari 2013 inleddes det arbetet då rapporten presenterades för olika intressenter kring hästnäringar. En styrgrupp bildades, med huvudsyfte att skapa en plattform för samverkan – och föreningen började få konturer. Hästverksamheter skulle marknadsföras och bli en del av det lokala näringslivet. Det, i sin tur, skulle öppna vägar för att söka offentliga, respektive privata bidrag och projektmedel.
Kommunens näringslivskontor skulle ”öppna dörren” för hästnäringarna. Det var Roger Estefors tanke. Han säger också att viss finansiering skulle ske med EU-medel, vilket var näringslivskontorets idé.
Men allt arbete har legat nere sedan våren 2014. Enligt Roger Estefors är en bidragande orsak att EU-finansieringen som näringslivskontoret vid Skellefteå kommun, inriktat sig på för att kunna vara medfinansiär saknas.
– Det är inte kommunen som ska göra jobbet att driva sammanslutningen eller föreningen, men de har kompetens att samla aktörerna, se till att medfinansiera och ge hästnäringarna en plats i lokalt näringsliv, tillägger han.
Det som också är oklart, menar Estefors, är hur utvecklingsverksamhet i Skellefteå kommun, rent generellt, ska paras ihop med EU-medel.
Nu står allt arbete med samverkan och en eventuell förening/sammanslutning kring hästnäringar i träda.
Med rapporten som underlag, menar Roger Estefors och Carl-Evert Johansson att hästnäringarna i Skellefteå kommun bidrar till:
- Öppna landskap.
- Att hålla landsbygden levande.
- En fostrande funktion för bland annat barn och ungdomar.
- Att skapa delaktighet ur integrationssynpunkt.
- Intäkter och arbetstillfällen.
– Med tanke på hur många människor som det här berör, så måste vi lyfta det här i den lokala, politiska debatten. I samhället och för samhället, säger Roger Estefors.
Hästnäringar borde lyftas som andra delar ur ett näringspolitiskt perspektiv.