Hårt tryck men ännu ingen influensa

I vinter har hälsocentralen i Norsjö fått ta emot massor av patienter som åkt på rejäla förkylningar. Däremot har ännu inget fall av influensa konstaterats i Norsjö.

Öppnar dörren. Kicki Boman vid ambulansens ingång. Här tas de influensasjuka emot för att undvika smittspridning i väntsalen.

Öppnar dörren. Kicki Boman vid ambulansens ingång. Här tas de influensasjuka emot för att undvika smittspridning i väntsalen.

Foto: Öppnar dörren. Kicki Boman vid ambulansens ingång. Här tas de influensasjuka emot för att undvika smittspridning i väntsalen.

Not Found2015-01-15 09:00

Vid den här tiden på året brukar var och varannan bli däckad av förkylningar och den här vintern är inget undantag.

– Vi har haft in två, tre barn per dag. Det är som det brukar vara, säger läkaren Gilbert Nyström.

Däremot har det på senare tid skett en tydlig förändring i inställningen till antibiotika. Förr krävde föräldrarna att deras barn skulle få penicillin direkt, nu är de mer inställda på att vänta och se om det går bra ändå.

Det är en utveckling som läkarna arbetat för och tycker är bra.

– Oftast går det lika bra utan penicillin. Då slipper också barnen få sämre immunförsvar sedan, säger läkaren Gideon Hellsten.

I förra veckan konstaterades de första fallenav säsongsinfluensa i Västerbotten. Än så länge finns dock inga bekräftade fall i Norsjö.

Hur årets influensaepidemiblir återstår att se, men klart är i alla fall att det är fler Norsjöbor som har vaccinerat sig i år jämfört med i fjol.

Kristina ”Kicki” Boman, avdelningschef på hälsocentralen i Norsjö, berättar att de gett omkring 500 doser, de allra flesta till personer som tillhör riskgrupperna. Det ska jämföras med mellan 400 och 450 doser i fjol.

– Innan svininfluensanvar det jättemånga som vaccinerade sig. Sedan kom larmet om narkolepsi och då drog man åt sig öronen. Nu börjar vi vara tillbaka där vi låg förr, säger Kicki Boman.

Att allt fler väljer att vaccinera sig är något som läkarna i Norsjö välkomnar. De konstaterar också att det är fler än 500 som vaccinerat sig i kommunen - förutom de som går till hälsocentralen finns det även företag som erbjuder sina anställda vaccination via företagshälsovården.

Självklart erbjuds även de anställda på hälsocentralen att vaccinera sig. Allt för att förhindra att smittan sprids.

Ett ställe där spridningsrisken är hög är hälsocentralens väntsal. Därför ser Kicki Boman helst att de som misstänker att de åkt på influensan i första hand ringer till hälsocentralen för rådgivning.

– De som är så sjuka att de behöver vård tar vi in via en annan ingång, säger hon.

Och om man ändå blivit smittad, vad ska man göra då? Ja, läkarnas ordination är att ta tabletter som Alvedon eller Ipren, att hålla sig till doserna och framförallt att vila.

– Vila är den ursprungliga behandlingen som alla däggdjur tillämpar. På grund av antibiotikan har vi fuskat med den biten, det har varit ”business as usual”. Men det funkar inte, det blir en svikt på behandlingen och då måste vi ta till grövre ammunition, säger Gideon Hellsten.

– Det är tyvärr som samhällsbilden ser ut i dag, vi har inte tid att vara sjukskrivna, inflikar Kicki Boman.

Vila är den ursprungliga behandlingen som alla däggdjur tillämpar.

undefined
Öppnar dörren. Kicki Boman vid ambulansens ingång. Här tas de influensasjuka emot för att undvika smittspridning i väntsalen.
undefined
Läkarmöte. Kicki Boman, Gilbert Nyström och Gideon Hellsten berättar att årets influensavaccinationer drog igång i slutet av oktober.
undefined
Lungkoll. Gilbert Nyström och de andra läkarna har haft upp den senaste tiden. Här kollar han lungorna på Gertrud Andersson.
Så minskar du risken att smittas

Tillhör du någon riskgrupp?

Man tillhör en riskgrupp om man är/har:

över 65 år

kronisk hjärt-/lungsjukdom

kronisk njur- eller leversvikt

svårinställd diabetes

svår astma

kraftig övervikt

neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen

barn med flerfunktionshinder

nedsatt infektionsförsvar

gravid

Källa: Västerbottens läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om