Nils-Göran Strandgren säljer bland annat rökta köttprodukter från Vindelns rökeri.
– Jag har jobbat i 15-20 år med det här, året runt nästan varje helg är vi ute på marknad. Det är klart att vi märkt att det blivit svårare med åren, men just för vår del har vi klarat oss bra. Jag tror att vårt varumärke är starkt förankrat lokalt, säger han.
Många hinder
En sak som de flesta tillfrågade knallarna verkar rörande eniga om är hur tekniken lätt blir ett hinder i arbetet.
– Tidigare kunde vi ha en helt annan kontakt med våra kunder, vi stod ofta och pratade väldigt mycket. Nu spenderas mycket tid med att kolla ner i kassaapparaten, säger Nils-Göran Strandgren.
Ett annat hinder, men även et hjälpmedel, kan vara internet.
– Väldigt många har börjat handla online, det är smidigare för väldigt många. Sen har kassasystemen ställt till det lite för oss, det försvårar vårt arbete, säger Anna-Lisa Östman.
Anna-Lisa och Nils-Olof har jobbat som knallare i 54 år. Tillsammans säljer de naturliga produkter, smycken och gamla serietidningar.
– Redan min mormors mormor höll på med att bland annat framställa kådsalva. Så det här är något som gått i generationer, säger Anna-Lisa Östman.
Sliter för varje slant
Gunvor Lundin som till vardags driver en butik i Umeå upplever även hon att arbetsklimatet för knallare blivit allt hårdare.
– För mig är det omöjligt att leva på att vara knallare. Speciellt nuförtiden är det tufft, jag får slita väldigt hårt för varje slant, säger hon.
Ännu svårare blir det med arrangörer som tar ut hutlösa priser eller ställer orimliga krav.
– Vissa större marknader är så otroligt dyra att det är fullkomligt orimligt för oss att vara där. Sen händer det att arrangörerna försöker flytta runt på oss, då hittar inte våra kunder åt oss, säger Anna-Lisa Östman.
Redan min mormors mormor höll på med att bland annat framställa kådsalva. Så det här är något som verkligen gått i generationer.