Härbärge för hemlösa öppnas i centrala Umeå

Ett härbärge för hemlösa kommer inom kort att öppnas i centrala Umeå, det skriver Västerbottens-Kuriren. På onsdagen tas beslut om ett avtal mellan kommunen och Öppen Gemenskap för att ge hemlösa Umeåbor ett tillfälligt tak över huvudet. Det är första gången ett sådant här akutboende testas. Och det behövs.

Not Found2017-09-26 20:38

Redan i november tror Öppen Gemenskaps verksamhetschef Stina A Gezelius att härbärget kan vara i gång, under förutsättning att Individ- och familjenämnden på onsdagen ställer sig bakom den överenskommelse som tagits fram.

– Både vi och kommunen har, när vi jobbat fram överenskommelsen, sett att det tyvärr helt klart finns ett behov att ett sådant här boende, säger Gezelius till Västerbottens-Kuriren.

Tidigare har Umeå kommun haft tillfälliga bostäder som de erbjudit hemlösa.

– Men det har inte varit i samma form som det här, säger områdeschef Britta Eriksson vid Individ- och familjeomsorgen.

Det nya akutboendet ska inrymmas i Öppen Gemenskaps nuvarande lokaler Öst på stan.

Det ska bestå av åtta platser, sex för män och två för kvinnor. Kvinnoplatserna ska vara separerade från männen.

I boendet, där de hemlösa får vistas mellan klockan 18.00 och 07.30, ska det också finnas tvätt- och duschmöjligheter. Frukost och kvällsfika ska serveras.

– Det handlar om en natt och tak över huvudet, säger Stina A Gezelius.

Vill den hemlöse tillbringa ytterligare en natt i härbärget får denna köa för det. Det går alltså inte att boka någon plats.

– Hur reglerna ska se ut får vi diskutera med kommunen.

Målgruppen för akutbostäderna är hemlösa som hör hemma i Umeå kommun. I överenskommelsen står det dock att personer som inte tillhör kommunen, efter dialog med socialtjänsten, kan erbjudas någon enstaka natt på boendet.

Dem som får plats i härbärget ska vara äldre än 18 år och inte ha några barn med sig.

Överenskommelsen ska gälla i två år och Umeå kommun bidrar ekonomiskt med 1,6 miljoner per år. Öppen Gemenskap står för bland annat lokaler och personal.

– Det som är spännande med den här överenskommelsen är att den bygger på Idéburet offentligt partnerskap (IOP), säger Gezelius till VK.

IOPinnebär en partnerskapsrelation mellan den idéburna och den offentliga sektorn.

När en offentlig instans och en idéburen organisation ingår ett Idéburet offentligt partnerskap definierar de tillsammans en samhällsutmaning.

På så sätt ökar möjligheten att förstå ett samhällsproblem och vad det är som behövs för att det ska lösas.

Ett IOP är tillåtet inom områden där det inte existerar en kommersiell marknad.

Monica G Engström/ Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om