Norran åkte på tisdagen ut på ett hemligt svampställe ett par mil utanför stadskärnan. På tallheden var möte bestämt med svampkonsulenterna Karin Åkerström och Ulla Olofsson. De båda representerar Svamp i norr och de hade med sig en trio tjejer som skulle avlägga prov, att vara bergsäkra på nio sorters svampar.
– Jag vill lära mig mer om svampar, i den kursen jag nu går ingår både teori och prov i skogen. År efter år försöker jag bygga på kunskaperna, säger Eva Andersson.
När Norran gick runt med kursdeltagarna möttes vi av Lill Eilertsen som bad oss ta det försiktigt och inte trampa på den små goliatmusseronerna. I korgen hade Lill en stor hög med denna svamp som anses som en delikatess i bland annat Japan.
– Men jag äter inte av svampen den är inte god, de här musseronerna ska till krogar i Stockholm.
Gott om läckerheter
Kursdeltagarna hittade efter ett tag fler musseroner och var givetvis jättenöjda.
– De här svamparna är som sagt eftertraktade och ligger högt i pris, säger Karin Åkerström.
Fler läckerheter växte givetvis också på hedarna, bland annat en hel del soppar och på vissa ställen i skogsbrynen hittades det också kantareller. Karina Persson brydde sig inte alltid kring om svamparna är goda eller ej.
– Nej, jag är också intresserad av om svamparna är lämpliga till att färga garn, något som jag har som hobby.
Svampböcker
Kursdeltagarna har en stark uppmaning till alla oss som gillar att plocka svamp.
– Och det är att inte ta ut någon gammal svampbok ur bokhyllan och ta med sig ut i skogen. Det ska vara en färsk bok då rekommendationerna har ändrats över tid.
En annan uppmaning är det som ofta hörs – se upp för vita svampar med vita skivor och så ska vi se upp för bruna svampar med bruna skivor.
Mycket talar för att det blir en bra svamphöst.Karin Åkerström, svampkonsulent.