Idag finns 1 200 fartkameror längs vägarna i Sverige. Under 2015 ska 300 till sättas upp. I Västerbotten handlar det om 9 stycken.
- Sträckan Sikeå–Grimsmark, E4, 3 nya kameror.
- Sträckan Grimsmark–Bureå, E4, 2 nya kameror.
- Sträckan Skellefteå–Boliden, väg 95, 4 nya kameror.
Eva Lundberg, nationell samordnare på Trafikverket, berättar att syftet är att få ned farten och att rädda liv. Målet är att år 2020 ska högst 220 personer dö i trafiken. Idag ligger den siffran på 270 personer.
Omvänd fartkamera
Fartkamerorna kommer att sättas upp under hösten.
– Det är ambitionen. Vi ska först få klart med markarbeten och framdragning av el, säger hon.
Vad händer med pengarna som kommer in från fartsyndarna?
– De går in i den allmänna statskassan, i en stor pott som inte är öronmärkta. Det kan gå till vård, skola, omsorg och liknande, säger Eva Lundberg.
På vissa ställen i landet har man testat med omvänd fartkamera. Att de som håller farten fotograferas och är med i en utlottning av pengar.
Har ni funderat på den modellen?
– Det är inte något som vi i Trafikverket haft. Att betala pengar till någon för att den följer lagen … det är inte något som jag reflekterat över, säger Eva Lundberg.
Lars Westermark, lokal polisområdeschef i Skellefteå, tycker det är bra att det blir fler fartkameror, särskilt på sträckan mellan Skellefteå och Boliden.
– Det är en väl avvägd trafiksträcka att få ned hastigheten på. Vi har haft många svåra olyckor där. Kombinationen av extremt tung trafik som samsas med pendlare och andra ger en förhöjd risk för allvarliga konsekvenser. Att sätta upp fartkameror har visat sig vara effektfullt. Det kan vara skillnaden mellan död och skadad, säger han.
Hela listan: Alla nya fartkameror i landet
Hur mycket får du betala om du kör för fort? Här hittar du alla bötesbelopp
Det är en väl avvägd trafiksträcka att få ned hastigheten på. Vi har haft många svåra olyckor där.