Teatergruppen Unghästen har under många år satt upp föreställningar för, om och av unga. Uppsättningen om Emma heter ”Det måste bli bättre”. Denna höst visas den för alla tjejer i sjunde klass runt om i Skellefteå kommun. Idén kommer från Malin Lundqvist.
– Vi på Unghästen har arbetat med extremt svåra saker och redan för tio år sedan ville jag göra något om självmord bland unga, säger hon.
Nu är föreställningen verklighet. Och den har skapat mycket starka reaktioner hos många elever som sett den. För att möta känslor och frågor från eleverna har pjäsen planerats i samråd med bland annat Bup, skola, Bris och socialpsykiatriskt kunskapscentrum.
– I samband med uppsättningen har vi också alltid två skolsköterskor och två kuratorer i klassrummen, säger Malin Lundqvist.
För när föreställningens sista scen är spelad – då börjar arbetet. Varje elev får en lapp där de får skriva ner vad de känner – anonymt. Sedan läses lapparna upp och Malin Lundqvist säger att det har varit oerhört starkt.
– Vi pratar med eleverna om självmord och mobbing, de får diskutera och reflektera. Direkt efter så äter vi även lunch tillsammans, förklarar Malin Lundqvist.
”Det måste bli bättre” är skriven av Sarah Appelberg, som spelar karaktären Emma.
– Som research har jag intervjuat personer från Klara öppenvård, Bup, skolkyrkan och Bris. Det har varit oerhört lärorikt och det är bra med olika ingångar, säger hon.
Inför uppsättningarna har skolpersonal och föräldrar fått chans att se pjäsen.
– Det var viktigt att föräldrarna skulle kunna sätta in det här i sin helhet. Det finns så många myter kring självmord och därför är föreställningen bra, säger Liz Bertholdsson från socialpsykiatriskt kunskapscentrum.
Anders Wesslund på Bup är psykolog/psykoterapeut och tycker frågorna är viktiga att lyfta.
– Jag tror att vuxna vill linda in sådana här svåra saker och bespara sig själva osäkerheten, men frågorna lever ändå, säger han.
Skolkurator Patrik Bohman menar också att efterarbetet för elevernas del är mycket viktigt.
– Elevernas starka reaktioner kan ha med igenkänningsfaktor att göra, antingen som mobbad eller som mobbare. Vi kommer att följa upp det här och vi kommer att jobba med det framöver, säger han.
Till våren kommer pjäsen att spelas för killar. Då med en manlig skådespelare och Unghästen har även planer på en liknande uppsättning för årskurs ett på gymnasiet.
– Det är jobbiga ämnen, men trots alla starka reaktioner så tycker jag det är bra att vi har gjort den här föreställningen. Det finns så mycket hopp och det värsta som finns är att inte vilja leva, säger Malin Lundqvist.
Det här har varit oerhört lärorikt.