En dag i förra veckan var Hans From ute och gick med hunden på Ernst Alms väg i Norsjö. Då fick han plötsligt se en större hund komma rusande genom skogen.
Den främmande hunden gav sig på Hans hund och när han försökte skydda den blev han själv utsatt för bett och hugg.
Hans berättar att det var en väldigt traumatisk upplevelse. Han kämpade för att hålla sig på benen och lyckades hålla ut tills en förbipasserande bilist kom till undsättning.
– Annars kunde det ha gått hur tokigt som helst. Jag trodde att min sista stund var kommen, säger Hans.
Han undrar vad som hade hänt om ett litet barn råkat ut för samma sak:
– Då kunde det ha gått riktigt illa.
Nu slutade det med ett besök på hälsocentralen för Hans och hos veterinären för hans hund. Dessutom har Hans gjort en polisanmälan mot hundägaren.
Vad som händer i just det här fallet återstår att se. Närmast ska ärendet utredas av Lyckselepolisen. Men det är ovanligt att sådana här fall leder till någon påföljd.
Enligt lagen om tillsyn över hundar och katterska djurägaren ha den tillsyn som krävs för att undvika att djuret orsakar skador. Men det är först när hundägaren redan fått ett föreläggande om till exempel koppel eller munkorg som det betraktas som ett brott.
– Det är inte straffbart förrän man har brustit i tillsyn. Då kan man dömas till böter, säger Torbjörn Fjällström vid polisen i Lycksele.
I praktiken krävs det alltså oftast flera angrepp innan det ses som ett brott. Då kan det också hända att hundar omhändertas eller till och med avlivas. Men det sker väldigt sällan.
– Obegripligt att det krävs flera attacker innan det händer något, tycker Hans From.