När de andra barnen på förskolan var mest intresserade av att kasta snöbollar på varandra, rita streckgubbar eller lära sig cykla så var det musiken som fascinerade Erik Olsson från Skellefteå.
– Jag brukade spela piano för lärarna och skriva egna låtar. Dessutom så minns jag hur jag klädde ut mig till Mozart på en maskerad där alla andra klädde ut sig till vanliga saker så som popstjärna eller cowboy, säger han.
Det är lätt att tänka sig att han sedan skulle ha valt musikinriktningen på gymnasiet, men istället så blev det samhällsprogrammet och musiken ägnade han sig åt på fritiden då han spelade i ett rockband. Men för två år sedan valde han att satsa helhjärtat på musiken.
– Då insåg jag att det här är någonting jag måste göra och om jag inte gör det så kommer jag att ångra mig, säger han.
Erik Olsson kom in på kompositionsutbildningen i Piteå där han ägnar all sin tid åt att bland annat förbättra sitt gehör, göra partiutlyssningar och ensembleledning. Under våren har han främst fokuserat på att skapa en alldeles egen opera till symfoniorkestern i Skellefteå.
– Det är fantastiskt kul och en dröm som går i uppfyllelse, säger han.
Operan ska utspela sig i framtiden där ett medieföretag vill testa ett nytt koncept. Programmet ska vara som sångtävlingen "Idol", fast samtidigt helt tvärtom.
– I exempelvis det programmet finns det ett skönhetsideal att leva upp till. Där finns det en bild av hur en lyckad person ska se ut, vara och låta. Men många är trötta på det idealet och att alla ska pressas in i samma riktning, säger Erik Olsson.
– Därför ska medieföretaget i den här operan ta fram det ultimata anti-idealet. De ska ta fram någon som inte är duktig eller charmig på något sätt, utan att den personen själv blir medveten om det till en början.
Operan heter ”Kräka”, vilket härstammar från bonskan där orden betyder djur.
– Många jag pratar med tänker på spya, men det är bra att de tänker på någonting negativt. Det skapar associationer det med.
Att få skapa musiken, en historia och få chansen att arbeta tillsammans med en orkester har varit det absolut roligaste med arbetet hittills, enligt Erik Olsson. Men det har även varit en del svårigheter på vägen.
– Det har varit svårt att hitta rätt nivå på språket. Vissa operor är skrivna på 1800-tals språk. Det blir för löjligt och högtravande för den här operan då folk inte pratar så idag. Men samtidigt får det inte bli en så låg nivå där det är massa svordomar och slang, säger han.
– Det är också svårt att hitta det rätta tonspråket och vilka ramar man ska röra sig inom när det kommer till musiken. Jag vill att folk ska lyssna utan att det skär sig, men samtidigt får det inte bli för tråkigt. Det ska vara underhållande musik som är intressant att lyssna på hela tiden.
Men än är det länge kvar till premiären som kommer att ske i slutet av april nästa år.
– Det är långt kvar dit och jag har mycket jobb framför mig. Så jag är inte nervös än, men om några månader är jag förmodligen det, säger Erik Olsson.
Vissa operor är skrivna på 1800-talsspråk. Det blir för löjligt och högtravande för den här operan då folk inte pratar så idag.