Häktningsförhandlingen hölls inledningsvis inför öppna dörrar då åklagare Anders Norberg redogjorde för händelserna den aktuella dagen, den 6 april i år. Det börjar med att den misstänkte, en man i 50-årsåldern som är bosatt på en ort i Skellefteå kommun, ringer till polisens ledningscentral och uttalar hot mot en specifik polis. Polisen tjänstgör i Skellefteå. I telefonsamtalet med polisens ledningscentral, som pågår mellan 10 till 12 minuter framgår också, enligt åklagarens framställan, att mannen mår psykiskt dåligt.
Polis rycker ut
Polis från Skellefteå och Umeå larmas ut till den aktuella adressen och man kallar även in en förhandlare. Förhandlaren får kontakt med den misstänkte, och även talar med mannen.
En av poliserna som befinner sig på platsen för händelserna, och som placerat sig en bit från huset har angett i sin redogörelse att den misstänkte under förloppets gång, vid ett tillfälle, kommit ut på altanen med ett gevär i ena handen. Det är en älgstudsare med kikarsikte som sedan tas i beslag. Mannen håller på att ladda vapnet, lyfter det sedan och avlossar ett skott. Enligt polisen tar skottet i altantaket på huset. Mannen ska sedan ha gått in i huset igen.
Skottlossning
Samma polis blir sedan vittne till hur mannen kommer ut ur huset igen och skjuter ytterligare ett skott mot den plats där polisen stationerat sig. Polisen besvarar elden, men ingen person skadas vid skottlossningen.
Senare ger mannen upp och kan gripas av polis på plats.
I tingsrättens beslut framgår som häktningsgrund att det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.
Den misstänkte förnekar anklagelserna och bestrider häktningen.
Det pågår också en internutredning av polisens agerande, eftersom skott avlossades av polisen vid händelsen.