Gymnasieämne i Burträsk kan försvinna – på grund av skolskjutningar: ”Trodde inte det var sant”

Skolverket har föreslagit att jakt ska utgå som ämne vid natur- och viltvårdsutbildningar. Ett av argumenten som framfördes tidigt i processen var att det skulle minska risken för skolskjutningar. ”Det var ett mycket märkligt argument”, säger Torbjörn Lövbom, lärare i jakt på Naturbruksgymnasiet i Åbyn, Burträsk.

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2016-03-29 16:07

Han säger att Skolverket sedan en tid tillbaka hade haft en utredning på gång, men inte aviserat så stora förändringar.

– Jag trodde från början inte att det var sant. Och det här rör ju inte bara jakt, utan även fiske och turism; de alternativa användningarna av skogen. Möjligheten att utbilda sig inom detta skulle försvinna, säger han och fortsätter:

– Tvärtemot det här förslaget så behöver vi utveckla den alternativa användningen av skogen. Med den snabba urbaniseringen som sker så kommer det att finnas behov av människor som visar upp naturen på olika sätt. Skellefteå kommun satsar ju till exempel mer och mer på fisketurismen och då är det ju viktigt att det finns utbildningar.

”Mycket märkligt argument”

Skolverket har backat en del kring argumentet att förslaget skulle minska risken för skolskjutningar.

– Det var ett mycket märkligt argument. Eleverna tar ju jägarexamen så de lär sig att hantera vapen på rätt sätt. Sedan har vi rigorösa bestämmelser kring vapen och säkerhet på skolan och det har alla gymnasieskolor, säger Torbjörn Lövbom.

Nu hoppas han att Skolverket backar på hela förslaget också.

– Jag har svårt att tro att de kan genomföra det här med tanke på de massiva protesterna.

Om förslaget realiseras skulle Naturbruksgymnasiet riskera att tappa elever. I Sverige skulle totalt 1 200 elever som är intresserade av jakt kunna drabbas årligen.

Förutom utbildningen jakt/skog som finns på Naturbruksgymnasiet i Burträsk är det många av eleverna som läser den renodlade skogsutbildningen som väljer att läsa jakt som individuellt val. Torbjörn Lövbom har märkt av ett ökat intresse för jaktutbildningar och att allt fler tar jägarexamen.

– Förslaget från Skolverket innebär att viltvårdskurser får finnas kvar, men de blir inte attraktiva för jakten finns inte kvar, säger han.

”Svag verklighetsförankring”

Moderaterna i Skellefteå har reagerat på förslaget.

– Jag reagerade starkt på förlaget eftersom att jag först och främst tycker att det tyder på en svag verklighetsförankring hos Skolverket. Att elever med genuint natur- och jaktintresse skulle utgöra den reella hotgruppen för skolskjutningar är en naiv och arrogant tanke, säger Micaela Löwenhöök, ledamot för Moderaterna i Skellefteå kommunfullmäktige, och fortsätter:

– I Västerbotten kommer 66 procent av arbetskraften inom jord- och skogsbruket gå i pension inom de närmsta 10 åren. Att locka unga till branscherna är en mycket viktig fråga.

Nu har hon ställt en fråga till gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S), där hon frågar hur han ställer sig till förslaget samt om han har tänkt agera för att försöka stoppa förslaget.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!