Hällmålningarna på Finnforsberget upptäcktes 2006 av Roger Lindström då han var ute för att inventera skogen. Då trodde man att fiskmålningar på berg var något unikt för Sverige men det skulle senare visa sig att man hittat fler i Tyskland.
Målade åt samma håll
Lage Johansson, som annars jobbar på museet, håller i guidade turer på berget. Efter en svår och ojämn stig kommer man fram till bergets topp där hällmålningarna först upptäcktes. I dag har man hittat hällmålningar på tre stället på Finnforsberget. Lage Johanson pekar på ett gäng röda fiskar som är målade och berättar om dem och de andra målningarna och hällristningarna som hittats på berget.
– Av allt att döma är det laxar. Det som är unikt med målningarna är att de simmar åt samma håll, uppströms. Det betyder att det troligtvis var målade på våren, säger han.
Besjälad natur
På platsen finns även en naturformad ansiktsformation. Man tror att dåtidens människor besjälade naturen och valde att måla just där av anledningen att naturen och det övermänskliga vakade över en.
Vid samma ställe har man producerat pilar som använts i jakt enligt Lage. Då stället har både fisk, älgar och andra djur målade på väggen kan målningarna ha varit ett sätt att be för jaktlycka.
– Vid tiden man hittade pilarna var det väldigt ont om älg. Därför blev laxfisket allt viktigare, säger Lage Johansson.
Avmålat på museet
Vem som helst kan ta sig upp på Finnforsberget. Men hällmålningarna är inte alla lätta att se. Därför hjälper Lage Johansson till. Men för de som inte orkar ta sig ända upp på det inte alltför lättillgängliga berget finns avmålningarna avmålade på Nordanåmuseet.
Platsen finns också tillgängliggjord genom högupplösta bilder och möjlighet att interaktivt utforska området på Skellefteå museums hemsida.
Det som är unikt med målningarna är att de simmar åt samma håll, uppströms. Det betyder att det troligtvis var målade på våren