Gruppledare kritisk till politikers löner: ”Jag tror inte att alla ens vill prata om det här”

Ett politisk uppdrag i regionrådet i Västerbotten som ska bildas i samband med regionkommunen 2019 kan innebära en årslön på över en miljon kronor. LiseLotte Olsson, gruppledare Vänsterpartiet, är starkt kritisk och vill se en återremiss.

Not Found2017-11-20 17:51

Under tisdag och onsdag håller landstinget i Västerbotten fullmäktigemöte. Ett ärende som ska behandlas rör politikers ersättning i den kommande regionkommunen, som landstinget och Region Västerbotten ska bilda den 1 januari 2019.

I regionkommunen kommer en ny förtroendemannaorganisation att utses. Arvodet varierar, men enligt dagens förslag kommer politiker på fyra poster tjäna mer än heltidsarvodet – eller basarvodet – på 783 642 kronor om året. För politikern på den mest prominenta positionen i regionrådet skulle årslönen puttas upp till 1 097 177 kronor.

– Förtroendeklyftan riskerar att öka när det är sådana summor vi pratar om, som vanliga människor inte närmar sig på något sätt, säger en starkt kritisk LiseLotte Olsson, gruppledare Vänsterpartiet.

Hon tycker att basarvodet på 786 642 kronor är mer än tillräckligt och förespråkar ett lönetak. Hennes roll som gruppledare skulle innebära ett arvode i linje med basarvodet och för alla andra uppdrag i regionrådet, förutom de fyra mest betydelsefulla, skulle man tjäna mindre.

LiseLotte Olsson tycker att de som tillträder de mest betydande posterna kan uppmuntras på andra sätt en detta.

– Det är bra betalt ändå, jag tycker inte att man ska behöva premieras på det här sättet. Man ska inte tjäna 40 procent mer än ett heltidsarvode. Vi tycker inte heller att folk ska jobba 140 procent av en heltidstjänst, det vore omänskligt , säger hon.

Vänsterpartiet kommer att yrka på återremiss och förespråka att arvodesfrågan utreds på nytt, med heltidsarvodet på 786 642 kronor som absolut tak.

Hur tror du snacket kommer att gå i morgon?

– Vi har ingen förhoppning om att det här ska gå igenom, jag tror faktiskt inte det. Om jag ska vara riktigt ärligt tror jag inte att alla ens vill prata om det här utan hoppas att det ska rinna förbi tyst och lugnt, säger LiseLotte Olsson.

Hon framhåller vikten av att sådana här frågor diskuteras, just med anledning av väljarförtroende.

– Det kanske är svårt att uppnå, men politiker kan åtminstone eftersträva att ha så lika vanliga människor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!