Gråzon vid inspelning på boende

”Det kan vara ett arbetsmiljöproblem”, säger arbetsrättsjurist.

Not Found2013-02-02 10:44

Ett arbetsmiljöproblem hävdar facket – men inga tydliga svar kan ges när en man med hjälp av ett flertal webbkameror följt sin mammas tillstånd i realtid.

Det var före sommaren som sonen frågade om det var okej att han med hjälp av kamerautrustning följde sin mor, som är bosatt på ett äldreboende i Skellefteå kommun.

– Som jag har förstått det är det sonen som velat titta till sin anhöriga, säger skyddsombudet Joakim Dahlgren på Kommunal som arbetat med ärendet.

Anledning ska vara att han bor i södra Sverige.

Villkor tillkom

Användandet godkändes och sedermera tillkom villkoret att personalen skulle kunna stänga av utrustningen när de kom in i rummet med hjälp av en strömbrytare.

Strax före jul framgick det däremot att kamerorna använts för mer än endast uppsikt, menar facket.

Personalen på boendet ska vid minst ett tillfälle ha spelats in. En inspelad ljudfil ska sedan ha spelats upp för en chef, för att påvisa bristande bemötande från personalen.

– Personalen ska ha haft en knapp som de har stängt av med, men uppenbarligen har det spelats in ändå, säger skyddsombudet Joakim Dahlgren på Kommunal.

Anette Östensson, Kommunals ombudsman i Västerbotten, har varit i kontakt med LO-TCO:s rättskydd.

– Det är en gråzon. Det är en brukarens egna privata hem, då får man göra vad vill – men det är samtidigt en arbetsplats. Här finns inte något klockrent svar, säger Östensson.

– Har inte varit med om det förut. Det är en ny form av dilemma.

Arbetsmiljöproblem

Skellefteå kommuns förhandlingschef, Maria Berggren, är även arbetsrättsjurist. Hon har tittat närmare på ärendet tillsammans med kommunjuristen.

– Det kan vara ett arbetsmiljöproblem. Det är inte enkelt jobba om man hela tiden känner sig övervakad och inspelad. Det kan vara ett problem man som arbetsgivare måste ta tag i.

Men reglerna för vad som gäller i hemmet och på en arbetsplats är inte desamma.

– Det finns flera olika regler och lagar som styr den här verksamheten, bland andra arbetsmiljölagen och personuppgiftslagen, men där är det olika vad man får inte får göra. Det är en komplex sak.

Hon menar att man enligt personuppgiftslagen exempelvis inte får lagra eller spara det man filmar.

– Arbetsgivaren ska nu göra en kartläggning, vad som hänt och så vidare, sedan får vi se vad som händer, Arbetsmiljöverket är också inkopplat, säger Maria Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om