Landstingsråden Anders Öberg (s) och Agneta Granström (mp) samt Anna Kaltenegger, verksamhetschef för hälsocentralen i Arvidsjaur, besökte på tisdagen Glommersträsk för att förklara och diskutera nedläggningen av distriktsmottagningen i byn. Trots att landstingsfullmäktige inte sammanträder förrän 24 februari har beslutet redan satts i verket, något som upprör bybor.
Glommersborna inte bara ifrågasatte beslut, utan de kom också med motkrav.
– Vi vill ha distriktsmottagning minst två dagar per vecka, säger Sven-Olov Granlund. Han säger vidare att gällande besök på hälsocentral, så är det fyra mil närmare att besöka Jörn än Arvidsjaur. I Glommersträsk finns inte heller någon taxi, vilket medför att färdtjänst till Arvidsjaur innebär 18 mil, en kostnad som belastar landstinget.
Stefan Fridholm från Hälsofrämjandet i Jörn, var också på plats. Om någon från byn väljer att åka till Jörn behöver man inte lista om sig, utan det som händer är att NLL får en faktura för besöket.
– Nu är du ju här och pratar förstås så att alla ska komma till er i Jörn, men det du säger nu kommer att innebära att hälsocentralen får ännu mer underskott, säger Granström, men möter motstånd.
– Det är inte de som tagit kontakt med oss, det är ju vi som sökt kontakt med dem för att vi känner oss svikna. Ha människan i fokus, inte bara pengar. Visst det kostar pengar med färdtjänst, men det är inte det enda. Det tar otroligt mycket energi för äldre att färdas, att resa, att vänta, säger bybon Kerstin Boström.
Socialnämndens ordförande Henning Åhman säger sig ha fått intrycket av att landstingets argument ändrats över tid.
– Jag blev varslad om vad som hänt kring filialerna, vilket jag läste i tidningen, vilket är illa att jag som socialnämndsordförande inte blir kontaktat innan. Vi erbjöd då lokaler, men nej då var det inte hyrorna utan då var det personalen som var problemet.
Men en lösning kan vara nära. Nästa vecka är ett nytt möte inplanerat.
– Vi erbjuder nu landstinget att vi tar över ansvaret för Moskosel och Glommersträsk. Det enda vi begär är ersättning för dessa timmar. Vi har kastat bollen, nu hoppas vi att landstinget tar emot den. Ni ska veta att bollen ligger hos landstinget. Ni ska veta att vi har gjort vad vi kan, säger Åhman, vilket får åhörarna att applådera.
Malin Johansson/NN
Fullsatt. På tisdagen besökte landstingsråden Anders Öberg (s) och Agneta Granström (mp) både Moskosel och Glommersträsk för att berätta kring nedläggningen av hälsofilialerna. I Glommersträsk var det stort intresse från bybor och extra stolar fick hämtas in.
Foto: Fullsatt. På tisdagen besökte landstingsråden Anders Öberg (s) och Agneta Granström (mp) både Moskosel och Glommersträsk för att berätta kring nedläggningen av hälsofilialerna. I Glommersträsk var det stort intresse från bybor och extra stolar fick hämta
Frågor. Glommersträsk bygderåd har sedan nedläggningshotet blev känt efterfrågat att ansvariga politiker ska besöka byn och möta invånarna. På tisdagen var såväl politiker som invånare på plats.
Foto: Frågor. Glommersträsk bygderåd har sedan nedläggningshotet blev känt efterfrågat att ansvariga politiker ska besöka byn och möta invånarna. På tisdagen var såväl politiker som invånare på plats.
Kostnadseffektivt. Glommersträsk är mottagningen stängd sedan några veckor tillbaka, men hyran på 4 600 kr/månad betalas i nio månader till.
Foto: Kostnadseffektivt. Glommersträsk är mottagningen stängd sedan några veckor tillbaka, men hyran på 4 600 kr/månad betalas i nio månader till.
Stängt. ”Det här är väldigt dåligt underbyggt egentligen. Var ligger besparingen? I Moskosel är mottagningen stängd och inventarier har tagits bort utan att beslutet är fattat i fullmäktige. Hur går det till?” undrar Tomas Johansson.
Foto: Stängt. ”Det här är väldigt dåligt underbyggt egentligen. Var ligger besparingen? I Moskosel är mottagningen stängd och inventarier har tagits bort utan att beslutet är fattat i fullmäktige. Hur går det till?” undrar Tomas Johansson.
Applåder. Socialnämndens ordförande Henning Åhman var tydlig med att bollen gällande samarbete nu ligger hos landstinget, att kommunen gjort vad de kan, vilket möttes av mötets enda applåd.
Foto: Applåder. Socialnämndens ordförande Henning Åhman var tydlig med att bollen gällande samarbete nu ligger hos landstinget, att kommunen gjort vad de kan, vilket möttes av mötets enda applåd.
Oro. ”Hur ska journaler fungera vid ett samarbete? Gråzonerna måste bort för att det här ska fungera”, säger Ingrid Gardfjäll, ordförande för HjärtLung-föreningen i Arvidsjaur.
Foto: Oro. ”Hur ska journaler fungera vid ett samarbete? Gråzonerna måste bort för att det här ska fungera”, säger Ingrid Gardfjäll, ordförande för HjärtLung-föreningen i Arvidsjaur.
Miljoner. ”Ni har en flyglinje till Tromsö som har 25 miljoner i underskottstäckning varje år. Här drar ni ner på vår hälsa, men har en flyglinje för att gynna Luleås näringsliv. Det är samma skattepengar”, säger Mats Klockljung.
Foto: Miljoner. ”Ni har en flyglinje till Tromsö som har 25 miljoner i underskottstäckning varje år. Här drar ni ner på vår hälsa, men har en flyglinje för att gynna Luleås näringsliv. Det är samma skattepengar”, säger Mats Klockljung.
Förhandlingsläge. ”Till veckan ska vi gå in i förhandlingar, och då menar jag riktiga förhandlingar. Lägg all prestige åt sidan, låt oss lösa problemet och så kan vi starta upp veckan därpå”, säger Henning Åhman, socialnämndens ordförande i Arvidsjaur.
Foto: Förhandlingsläge. ”Till veckan ska vi gå in i förhandlingar, och då menar jag riktiga förhandlingar. Lägg all prestige åt sidan, låt oss lösa problemet och så kan vi starta upp veckan därpå”, säger Henning Åhman, socialnämndens ordförande i Arvidsjaur.
Oklart. Landstingsråden Anders Öberg (s) och Agneta Granström (mp), samt verksamhetschef Anna Kaltenegger fick många frågor gällande pågående beslut.
Foto: Oklart. Landstingsråden Anders Öberg (s) och Agneta Granström (mp), samt verksamhetschef Anna Kaltenegger fick många frågor gällande pågående beslut.