Jag följer med stort intresse alla synpunkter på kommunens besked om att vi i byarna ska vara med och betala för att få behålla vägbelysningarna.
Det ter sig lite märkligt, eftersom vi i vår by betalar in vår skatt enligt samma skattetabell som de som bor i stan.
Redan nu så är vi i byarna ”förfördelade” vad gäller service. Till stora delar så får vi själva bekosta vägunderhåll på alla stickvägar. med skottning, sandning, grusning, röjning, you name it.
Vi får också hålla oss med egenfinansierade mötes- och aktivitetslokaler. Och ja, vi får ett driftsbidrag från kommunen, tack för det.
Vill vi ha närhet till en skridskois eller skidspår så får vi vackert ordna detta själva, och så vidare. Detta kräver många timmar med ideellt arbete och ekonomiskt stöd från byborna.
I min by, Gamla Falmark, fanns en gång i tiden en privat kraftstation. I samarbete med ägaren anordnades vägbelysning i byn, så vi har nog redan själva bekostat vår belysning, som så småningom togs över av Skellefteå Kraft och sedan av kommunen.
Detta övertagande finns det papper på, som vid förra svängen om att släcka ner byarna förevisades för kommunen.
En annan aspekt är säkerhet. Vi har i vår by 16 barn under sju år och 24 barn/ungdomar mellan sju och 16 år som varje morgon och kväll ska promenera till/från hållplatsen för att åka till/från dagis/skolan.
Jag tror inte föräldrarna ser positivt på att de ska gå dit och hem i mörker.
Det är härligt att ha makten, men den ska förvaltas väl för att få behålla den.
Hans W
Historien om gatlysena – kommunens värsta långbänkGatlysen på landet: "Det blir omöjligt att få alla att betala"Låt oss vara stolta över att alla är vi kommuninvånareHota inte oss utanför stan